SVI ĐACI POČINJU ŠKOLSKU GODINU U KLUPAMA, ALI... Evo koji gradovi su prvi kandidati za promenu modela
Škola, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

SVI ĐACI POČINJU ŠKOLSKU GODINU U KLUPAMA, ALI... Evo koji gradovi su prvi kandidati za promenu modela

Činjenica koja već sada zabrinjava, jeste da prema Batutovoj tabeli i trenutim brojem obolelih po gradovima, pola Srbije u ovom trenutku ispunjava uslove za "Žuti" odnosno kombinovani model praćemnja nastave.

Objavljeno:

Prema donetoj odluci sve škole u Srbiji krenuće po uobičajenom načinu školovanja, dakle đaci će za početak predavanja pratiti iz školske klupe. Međutim, do promene ovog pravila moglo bi doći ubrzo nakon 1. septembra ako epidemiološka situacija to bude zahtevala, odnosno broj zaraženih bude rastao.

Činjenica koja već sada zabrinjava, jeste da prema Batutovoj tabeli i trenutim brojem obolelih po gradovima, pola Srbije u ovom trenutku ispunjava uslove za "Žuti" odnosno kombinovani model praćemnja nastave.

Institut za javno zdravlje u Beogradu "Milan Batut" doneo je striktno određene parametre na osnoivu kojih će škole u jednoj opštini i gradu prelaziti sa regularne nastave na kombinovanu ili onlajn, odnosno u suprotnom smeru.

Beograd "zreo" za kombinovani model po oba parametra

Već na prvi pogled je jasno da sada kada imamo oko 2.500 zaraženih na dan, a predviđa se da bi do 15.9. mogli da imamo 4.000-5.000 dnevno, da će brzo, ako se budu poštovao pravilnik, mnoge škole preći na kombinovanu nastavu. Nije isključeno ni da u nekim opštinama i gradovima bude prelazaka i na onlajn.

Pogledajmo kako to izgleda na primeru Beograda, koji poslednjih dana ima između 350 i 500 zaraženih za 24 sata. Ako bismo računali da smo prethodnih 14 dana imali prosek od samo 350 zaraženih na dan, došli bismo do proseka od 288 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Da bismo ostali u zelenoj zoni treba da imamo do 150/100.000, a ako pređemo 300/100.000 prelazimo čak u crvenu. Dakle, vidimo da je Beograd već je "zreo" za kombinovanu nastavu, a ako bi se poštovali doneti parametri bio bi na granici da uđe u crvenu zonu i da se primenjuje onlajn nastava.

Drugi parametar je procenat zaraženih. U javnosti nije poznata tačna brijka po gradovima, ali poslednjih 14 dana ona u celoj Sbriji oscilira između 8,5 i 15%. Kako je granica za zelenu zonu do 6%, jasnoi je da je tri četvrtine Srbije izvesno po ovim parametrima u žutoj zoni i mogli bi da pređu na kombinovanu nastavu. I Beograd je među njima.

Novi Pazar i Tutin na korak do ozbiljnog kovid žarišta

Neki gradovim trenutno imaju mnogo lošiji procenat od Beograda.

Novi Pazar i Tutin zbog ubrzanog porasta obolelih prete da postanu ozbiljna žarišta kovida u Srbiji.

Svoju zabrinutost za ove gradove izneo je danas Ministar zdravlja Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je naveo da pogoršanje epidemiološke situacije na ovim opštinama ne vodi ka dobrom.

Đerlek je za TV Prva naveo da se u bolnici u Novom Pazaru nalazi 98 pacijenata, od kojih je 48 iz tog grada, a 35 iz Tutina, što je "veliki procenat za Tutin koji je manja opština".

Dodao je da je u Novi Pazar došao po nalogu predsednika Republike i ministra zdravlja da bi sagledao situaciju i da će razgovarati s rukovodstvom opština i direktorima zdravstvenih ustanova, kako se ne bi ponovio jul prošle godine

Đerlek je nekoliko puta ponovio da je zabrinut za epidemiološku situaciju na tom području i da "ovo ne ide ka dobrom".

- Dominiraju teške i srednje teške kliničke slike, dosta je ozbiljna situacija. Lično sam proverio – smeštajni kapaciteti su tu, ima 350 kreveta i još 100 u Novopazarskoj banji. Nadam se da nećemo napuniti sve krevete, ali delta soj je postao dominantan, moramo biti spremni na najgori scenario - upozorio je Đerlek.

Drugi gradovi takođe kritični

Preševo danima u nazad ima zabrinjavajući porast obolelih, i na ivici je da dostigne 100 obolelih u jednom danu.

Kragujevac je već danima drugi po broju novozaraženih, a procena je da u poslednjih 14 dana ima više od 620 zaraženih na 100.000, dok Valjevo oko 580 na 100.000. Dakle po ovom parametru to bi značilo da potpuno ispunjavaju uslove za onlajn nastavu.

Iako brojke pokazuju da je situacija i pre početka školske godine već zabrinjavajuća i da bi promene mogle da uslede odmah nakon prvog dana od od pošetka školske godine, ostaje dilema da li će se Tim za škole pridržavati ovih kriterijuma.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.

Da bi škole u jednoj opštini ili gradu, kako stoji u papirima "Batuta" bili u zelenoj zoni, odnosno da bi se odvijala normalna nastava, treba da ispune dva osnovna uslova: da imaju manje od 150 zaraženih na 100.000 građana i da imaju manje od šest odsto pozitivnih testova u poslednjih 14 dana

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.