BEOGRAĐANKA PLATILA PCR TEST PRED OPERACIJU TUMORA! Odrali je živu
PCR test, Foto: Profimedia

tuga

BEOGRAĐANKA PLATILA PCR TEST PRED OPERACIJU TUMORA! Odrali je živu

On dodaje da inspekcija nije navela da li je bilo šta preduzela

Objavljeno:

Beograđanka (75) morala je pred operaciju tumora da plati 9.000 dinara za PCR testiranje, jer Dom zdravlja Zemun "ovu uslugu ne vrši besplatno ni za koga".

Kako za "Blic" priča M. P. sin ove starije žene, njegova majka dobila je uput za lečenje u GAK "Narodni front", jer ima tumor koji treba da se operiše. Kako kaže, pored uputa za lečenje, u GAK "Narodni front" je dobila i papir na kojem je pisalo šta sve od analiza i pregleda treba da obavi pre nego što se javi u bolnicu. Između ostalog, navedeno je i da treba da uradi test na kovid.

- Na tom papiru nije precizirano koji test treba da uradi, a lekari su joj usmeno naveli da misle na PCR. Nakon toga smo pozvali Dom zdravlja Zemun, s obzirom na to da moja majka živi u tom delu grada, i u kojem se leči poslednjih decenija kako bismo se raspitali o proceduri i zakazali termin. Tada su nas obavestili da se PCR testiranje plaća 9.000 dinara. Potom smo pogledali na internetu i našli dokument Kriznog štaba u kojem stoji da oni koji su upućeni na odeljenje hirurgije ne plaćaju PCR. Nazvali smo ponovo dom zdravlja, gde su nam objasnili da moramo da platimo PCR, a da se jedino ne plaća antigenski test - objašnjava naš sagovornik i napominje da je ona preležala koronu i revakcinisana je u martu, odnosno aprilu ove godine.

Onda su pozvali i zdrastvenu inspekciju.

- U odgovoru se navodi da se Dom zdravlja Zemun pridržava odluka Kriznog štaba za suzbijanje zaraznih bolesti, te da se pacijenti koji se primaju na bolničko lečenje testiraju antigenskim testom na teret RFZO.

On dodaje da inspekcija nije navela da li je bilo šta preduzela.

- Sticajem okolnosti, saznali smo za drugu ženu koja je iz istih razloga upućena u "Narodni front". Isto su joj tražili PCR. Međutim, pošto je ona bila u drugom domu zdravlja, tamo joj to nisu naplatili. Pandemija traje više od godinu dana, a i dalje su po tom pitanju institucije neusklađene. Pritom moja majka je radila gomilu analiza privatno kako bi uopšte stekla mogućnost da ide na operaciju zato što zbog svih njenih bolesti mora da dobije mišljenje više lekara. I onda pošto nema svih tih pregleda u državnim institucijama ili mogu da joj zakažu tek za nekoliko nedelja ili meseci, ona je većinu traženih pregleda platila. Na taj način je ona više od 500 evra dala samo za sve potrebne analize. A onda je morala na kraju da plati i PCR 9.000 dinara zato što ima zakazanu operaciju. Nismo imali vremena da se raspravljamo, ne znamo kakav je tumor, lekari nas šaltaju tamo-vamo, a to traje. A uz sve to traže i PCR koji treba da se plati 9.000 dinara. Koliko znam, to plaćaju nevakcinisani, koji hoće na ekskluzivna putovanja, a ne žena koja je savestan građanin i poštuje sve preporuke države i na sve to ima zeleni sertifikat - zaključuje naš sagovornik.

(espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.