KON ZAPRETIO NOVIM RESTRIKCIJAMA: Ove reči izazvaće burne reakcije!
Foto: Tanjug Printscreen

ISTAKAO

KON ZAPRETIO NOVIM RESTRIKCIJAMA: Ove reči izazvaće burne reakcije!

Predrag Kon je, gostujući na televiziji RTS pomenuo muzički festival Bir fest, a prokomentarisao je i uvođenje novih mera

Objavljeno:
  • 244

Niko ko nije zaštićen ne bi trebalo da bude na Bir festu. Tamo ulaze oni koji su vakcinisani, koji su preboleli i testirali se. Ostali nemaju šta da traže na festivalu. Ne govorim ovo da bih testirao strogoću. U toku ove nedelje očekujem sednicu Kriznog štaba. Najvažnija mera je imunizacija", rekao je Predrag Kon, analizirajući predstojeći muzički festival.

Kon ističe da je epidemiološki loš povratak turista, kreće školska godina i imunizacija je obavezna.

"U svakoj situaciji gde ima nepoštovanje mera tu je jasno omogućen prenos virusa. Ukoliko građani ne budu poštovali mere uvešćemo krajnje restrikcije", kaže doktor Kon.

"Razna slavlja gde se peva i igra su pogodno mesto gde se virus maksimalno prenosi", rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

Predrag Kon je pojasnio i situaciju u kolektivima

"Krizni štab očekuje da će nam biti saopšten protokol iz ministarstva prosvete u saradnji sa Batutom. Imamo vakcine koje su registrovane za starije od 12 godina, Medicinski fakultet je vakcinisao 80 odsto studenata", kaže Kon.

On ističe da decu izlažemo zarazi zbog prirodnog imuniteta, jer imamo saznanja da je bolest kod dece blaga. Istovremeno vakcina je takođe bezbedna.

"Hoću da budem upamćen po tome da je vakcinacija dece u situaciji kada imamo pandemiju najvažnija. U novom talasu ima onih koji su preležali koronu, a njih je ispod jedan posto, retkost je da neko ko je preležao koronu dobije virus ponovo. Zato se preporučuje onome ko je preležao, a prošlo je više od tri meseca da se vakciniše", zaključio je doktor Kon.

(Espreso/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media