NAKON 83 GODINE! Patrijarh Porfirije na slavi Preobraženje u Doboju
Patrijarh Profirije, Foto: Emilija Jovanović

PRAZNIK

NAKON 83 GODINE! Patrijarh Porfirije na slavi Preobraženje u Doboju

On će od sutra biti u dvodnevnoj poseti Doboju.

Objavljeno:

Patrijarh srpski Porfirije boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Doboju, povodom slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg, najavljeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Doček patrijarha i doksologija najavljeni su za sutra u 18.00 časova u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

U četvrtak na Preobraženje biće održana sveta arhijerejska liturgija, a potom i litija ulicama Doboja od hrama do zgrade Gradske uprave, gde će biti obavljeno rezanje slavskog kolača, prenela je RTRS.

Na patrijarhovom Instagram profilu piše da će posle više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri reke.

- Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine - navedeno je na patrijarhovom zvaničnom profilu.

Na inicijativu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića, jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha srpskog Porfirija.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.