STAVILI SU SRBIJU NA "CRVENU LISTU": Moći ćemo na jednu od OMILJENIH DESTINACIJA pod NOVIM USLOVIMA!
Foto: Printskrin/Youtube/PrvaTv/Exkluziv

novo

STAVILI SU SRBIJU NA "CRVENU LISTU": Moći ćemo na jednu od OMILJENIH DESTINACIJA pod NOVIM USLOVIMA!

Ova odluka je nastupila nakon što je zabeleženo 1.288 slučajeva pozitivnih na korona virus u Republici Srbiji

Objavljeno: 19:30h

Pomenuta odluka o novim uslovima za ulazak na Kipar iz Srbije biće na snazi od 19. avgusta, a za putnike to znači sledeće: oni će i dalje moći da uđu na teritoriju Kipra, ali po posebnim uslovima - svi putnici koji su revakcinisani vakcinama Fajzer, Astra zeneka Sinofarm, Moderna, Sputnik V, uz priloženi dokaz o revakcinaciji mogu da uđu na Kipar bez obaveze da rade PCR test 72 sata pred polazak.

Deca do 12 godina ne moraju da imaju PCR test za ulazak na Kipar. Takođe, obavezno je da se popuni "flight pass" obrazac na ovom linku za sve putnike, uključujuci i decu, 48 do 24 sata pred polazak, kao i da se u njega elektronski "prikači" sertifikat o vakcinaciji na engleskom (za revakcinisane putnike).

Za putnike koji nisu revakcinisani, za ulazak na Kipar neophodan je negativan rezultat PCR testa, koji ne sme biti stariji od 72 sata od momenta testiranja do vremena poletanja aviona, ali i obavezan negativan PCR test po dolasku na Kipar, koji se radi na aerodromu i košta oko 30 evra. Putnici su u obavezi da ostanu u samoizolaciji do dobijanja rezultata testa, koji je gotov otprilike tri sata nakon napuštanja aerodroma, a dobija se putem SMS poruke. Takođe, deca do 12 godina nisu u obavezi da prilože PCR test.

Kako je pre nekoliko dana, kada je Kipar stavio Srbiju na "narandžastu" listu, za MONDO rekao Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić rekao, to ne predstavlja preveliki problem niti iznenađenje, naročito imajući u vidu činjenicu da je Kipar stalno menjao uslove ulaska za građane država koje su u tom momentu bile pogođenije epidemijom.

Aleksandar Seničić
foto: Printscreen/RTS

"Ovakav postupak ne iznenađuje, jer je Kipar tokom prethodnih meseci prilikom ulaska tražio ili potvrdu o vakcinaciji, ili negativan PCR test", rekao je prethodno Seničić.

Govoreći o testiranju na aerodromu po dolasku, on je rekao da, ukoliko je test negativan, građani mogu slobodno da šetaju, dok su problemi neizostavni deo ukoliko testirani bude pozitivan.

"Pozitivni će morati da ostanu u izolaciji sve dok test ne bude negativan", naveo je Seničić.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do ekstremnije situacije da turista mora da boravi u izolaciji duže od vremena trajanja kupljenog aranžmana, snosiće troškove boravka u hotelu. Postoji izuzetak samo ukoliko polisa osiguranja uključava i obolevanja od korona virusa što, kako kaže, nije čest slučaj. Seničić takođe veruje da neće doći do potpunih zatvaranja granica, budući da dva meseca koliko traje sezona, nisu dovoljna da se pokriju svi gubici koje je globalni turizam preživeo nakon dve godine apsolutne obustave rada.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.