VAKCINIŠITE SE DOK NE BUDE PREKASNO: Korona "divlja", stručnjaci UPOZORAVAJU na 2 ključna problema
Foto: Espreso

upozorenje

VAKCINIŠITE SE DOK NE BUDE PREKASNO: Korona "divlja", stručnjaci UPOZORAVAJU na 2 ključna problema

Prema poslednjem preseku od početka pandemije ukupan broj registrovanih slučajeva je 731.227, a broj umrlih popeo se na 7.163

Objavljeno:

Već nekoliko dana broj novoobolelih od kovida 19 na dnevnom nivou je iznad hiljadu. Lekari su posebno zabrinuti jer se to dogodilo već sredinom avgusta, a ne na jesen kako su prvobitno očekivali. Zato apeluju da je poslednji trenutak da svi oni koji se nisu vakcinisali to učine.

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava i izvesno je da je četvrti talas već tu. Prema poslednjem preseku od početka pandemije ukupan broj registrovanih slučajeva je 731.227, a broj umrlih popeo se na 7.163.

Bolnice se pune, pa je broj hospitalizovanih sada 849.

Stručnjak za imunizaciju Dragoslav Popović za RTS je rekao da se virus, na planetarnom nivou, širi kroz nevakcinisanu populaciju.

Popović ističe da je na globalnom nivou urađen veliki posao, kada je reč o vakcinaciji, ali nažalost, ni približno onome što je postavljeno kao cilj.

– Dva su ključna problema – što je ostao veliki broj onih koji nisu zaštićeni vakcinama i što je velika nejednakost – najveći broj onih koji su vakcinisani se nalaze u najrazvijenijim zemljama, a one druge zemlje imaju problema jer tek počinju sa vakcinacijom. Ako se svi ne zaštite, niko to neće biti – ističe Popović.

Svakodnevno smo preplavljeni informacijama o koronavirusu. Uz pandemiju imamo i infodemiju, koja mnoge zbunjuje i otežava borbu protiv kovida 19 na globalnom nivou.

Stefan Mandić Rajčević, stručnjak za infodemiju poručuje da građani, kada je reč o informacijama o koronavirusu, treba da veruju pre svega institucijama.

Epidemiolog Predrag Kon ponavlja da je vakcinacija jedini način da se virusu stane zavrat i najavljuje mogućnost uvođenja kovid-propusnica.

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.