ODLUKA O NASTAVAMA U ŠKOLAMA ZA 10 DANA? Neke škole su ovih dana dobile važan dopis!
Škola, Foto: Espreso

stiglo je

ODLUKA O NASTAVAMA U ŠKOLAMA ZA 10 DANA? Neke škole su ovih dana dobile važan dopis!

Prvi jutarnji termin tako je ponovo od 6 do 8.15, a drugi od 9.30 do 10 časova

Objavljeno:

Kako "Blic" nezvanično saznaje, nekim školama u Srbiji počeo je da stiže dopis u kome se navodi da će se odluka o konačnom obliku nastave doneti za 10 dana i da će ona zavisiti od epidemijske situacije. U dopisu se takođe navodi da nastavni kadar treba da bude spreman za kombinovanu nastavu, što mnogi nastavnici tumače tako da od regularne nastave izgleda ipak neće biti ništa.

Iako je do početka školske godine ostalo manje od dvadeset dana, ni roditelji ni đaci pa ni nastavnici ne znaju kako će izgledati nastava. Jedino što se zna jeste da korona brojke skaču iz dana u dan, pa smo tako za poslednja 24 sata imali 921 osobu pozitivnu na PCR testu.

U igri je više opcija - da se krene regularno, da se nastava odvija po kombinovanom metodu i najmanje verovatna opcija, da se radi onlajn.

Pogoršavanje epidemiološke situacije

Poslednjih dana korona brojke su zabrinjavajuće. Juče su postale alarmantne - pozitivnih je bilo 921, gotovo dvostruko više nego brojke koje smo imali prošle nedelje. Da situacija ne ide nabolje ilustruje činjenica da smo imali najveći broj novozaraženih u jednom danu još od 14. maja, kada smo imali 787 pozitivnih za 24 sata.

Iz tog razloga je izvesno da će Krizni štab morati da reaguje i da nas čekaju nova ograničenja ili vraćanje starih, posebno ako broj obolelih pređe psihološku brojku od 1.000 novozaraženih o čemu je pričao epidemiolog dr Tiodorović.

On je rekao da će ograničenja biti - a naročito što se tiče noćnog života.

- Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog časa, ali će nam sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života - rekao je Tiodorović.

Jedna od dilema koje donosi sa sobom povećan broj zaraženih, osim noćnog života, jeste i način na koji će se odvijati nastava u školama od 1. septembra. Već izvesno vreme postoje spekulacije o tome, a sada je, navodno, po školama počeo da kruži dopis koji razrešava dilemu kako će izgledati nova školska godina.

Dopis o kome svi pričaju

Jedan čitalac "Blica" nam se obratio s informacijom da je u školu gde ide njegovo dete stigao dopis u kojem se pozivaju škole da se pripreme za kombinovanu nastavu. Njemu je direktor te škole to potvrdio.

- Direktor mi je rekao da će konačna odluka biti donesena za deset dana, da će se pratiti brojke zaraženih ovih dana i da budu spremni za kombinovanu nastavu.

On kaže da mu je rečeno da se "sigurno neće ići regularno"

- On je rekao da se regularno sigurno neće kretati već da je jedino pitanje da li će i i stariji razredi biti kombinovani ili online.

Takođe mu je rečeno da problem u školama je i što je veliki broj učitelja i nastavnika na bolovanju mesecima iz straha od korone, pa nema ko ni da drži nastavu tako da svi strahuju od početka nastave.

U želji da potvrdimo ove navode, obratili smo se Mladenu Stevanoviću, direktoru Osnovne škole "Kralj Petar Prvi".

Na naše pitanje da li je dopis iz Ministarstva prosvete došao, direktor Stevanović potvrdio nam je da je dopis iz ministarstva zaista došao, ali da ovom prilikom nisu dobili konkretna uputstva.

- Nisu nam dali konkretna uputstva o modelu nastave. Na tom papiru samo stoji da se prati epidemiološka situacija i da će se definitivna doneti odluka u narednim danima.

Na pitanje kako bi mogla da izgleda nastava u septembru direktor Stevanović kaže da je teško davati procene.

- Ne mogu da gledam u budućnost. To je više pitanje za naše epidemiologe. Kao što sam rekao, model nastave zavisi od epidemiološke situacije, koja se prati. Mi u školama ćemo se voditi onim što nam Ministarstvo obrazovanja kaže - dodaje Stavanović.

Modeli nastave

Postoje tri modela nastave koji bi mogli da se primene u našim školama.

1. Regularna nastava

Opcija koju svi najviše priželjkuju, ali koja zbog rasta broja novozaraženih, ali i malog broja vakcinisanih đaka i nastavnika, nije realna. Po njoj bi se svi đaci vratili u učionice, ne bi bilo podeljenih razreda, svaki dan bi bili u školama, baš kao u vreme pre korone.

2. Onlajn nastava

Opcija koju bi svi - i roditelji i đaci i nastavnici želeli po svaku cenu da izbegnu, a koja je bila aktuelna tokom vanrednog stanja. Ona bi značila da su svi đaci, od najmlađih osnovaca do najstarijih srednjoškolaca, na onlajn nastavi, odnosno da uče od kuće, a eventualno dolaze u školu da odgovaraju.

3. Kombinovana nastava

Trenutno najrealnija opcija po svemu što je rečeno. Po njoj bi mlađi osnovci (od prvog do četvrtog razreda) bili non-stop u školi, sa podeljenim odeljenjima ili ne, a stariji osnovci (od petog do osmog) i srednjoškolci čas u školi, čas na onlajn nastavi. I tu postoji nekoliko podvarijanti koje tek treba razraditi.

Mere u vrtićima u Beogradu

I iako još uvek nije jasno hoće li đaci ove godine krenuti regularno, porast broja obolelih je naveo beogradske vrtiće da vrate neke epidemiološke mere, a tim povodom je prosleđen nov dopis pojedinim predškolskim ustanovama u glavnom gradu.

"Zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, povratka većeg broja dece i zaposlenih sa godišnjih odmora, prijema novoupisane dece, ponovo se uvodi vremenski ograničen prijem dece u jutarnjim satima", navodi se u dopisu.

Prvi jutarnji termin tako je ponovo od 6 do 8.15, a drugi od 9.30 do 10 časova.

Takođe, u vrtićima je obavezno postavljanje i korišćenje dezobarijere, dezinfekcija ruku roditelja i zaposlenih alkoholom, kao i merenje telesne temperature deci i odraslima. Merenje temperature i dežurstvo na ulaznim vratima sprovodi medicinska sestra, ali, kako se navodi dalje u dopisu zaposlenima u predškolskim ustanovama, može biti i drugačije organizovano. Važno je samo da se mere poštuju.

Iako još uvek ništa nije definitivno, čini se da je regularni početak školske godine nikad dalji. Ipak, definitivne odgovore dobićemo za desetak dana, kada će Ministarstvo obrazovanja definitivno prelomiti.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.