CENA PILETINE SKOČILA UNEDOGLED! Kada vidite razlog pripašće vam muka i veterinar se oglasio!
Mesara/Ilustracija, Foto: Profimedia

jezivo

CENA PILETINE SKOČILA UNEDOGLED! Kada vidite razlog pripašće vam muka i veterinar se oglasio!

Od mesa, jedino cene jagnjetine i svinjetine nisu porasle u poređenu sa cenom od pre pet dana. Jagnjetina se prodaje se po trenutnoj ceni od 739 dinara

Objavljeno: 15:59h

Posle svinjetine i junetine poskupljuje i piletina. Na deset odsto, koliko je ovo najjeftinije meso, poskupelo u prethodne dve nedelje, stižu novi cenovnici za piletinu, a ceh u zavisnosti od vrste mesa, veći je i do 115 dinara po kilogramu.

- Pileće belo meso sa kostima danas košta 400 dinara, a bilo je 285. Ponuda je jednostavno manja, živinski fond je sve tanji, a razlog su visoke temperature. Topli dani koji idu i do 45 stepeni, ali i noći koje se ne spuštaju ispod 23 - 25 stepeni, kao i vrućine sa kojima se suočavamo tokom dužeg perioda, jednostavno ne pogoduju gajenju pilića na farmama. Tako, osim slabog napretka i dobijanju na kilaži imamo i situaciju da nam pilići uginu - kažu u jednom proizvodnom lancu.

I veterinari kažu da su velike vrućine često "fatalne po živinu".

- Visoke temperature su pogubne za živinu, naročito za piliće po farmama, zbog čega se dešava da jako brzo uginu. Čak i živina koja je napolju znamo da traži hladovinu i da se sklanja od sunca - rekao je za "Biznis Blic" veterinar Vladimir Stanisavljević.

Poznato je, dodaje, da živina, usled visokih temperatura, dobija toplotni stres. Inače, za živinu se preporučuje da boravi u prostorijama gde je temperatura do 20 stepeni.

Junetina poskupljuje dodatno

Junetina, koja je poskupela za desetak odsto tokom prethodnih mesec dana, sada će dodatno da poskupi. Cena žive mere junetine je poskupela za 5 centi po kilogramu u odnosu na pre 5 dana, pa se očekuje podizanje i cena u prodavnicama, kažu nam proizvođači.

- U prodaji će ove nedelje junetina poskupeti za 5 odsto i to je u proseku za oko 35 dinara po kilogramu - kaže za "Biznis Blic vlasnik industrije mesa „Trlić” Živojin Jovanović.

Trenutno kilogram junećeg buta košta 774 dinara, plećka 728, rebarca 410, a rozbratna 557 dinara. Ako poskupi za 5 odsto, but će biti skuplji za 38 dinara, plećka za 36 dinara, rebarca za 20 dinara, rozbratna za 27.

Nove cene junetine ove nedelje

  • Juneći but 812,7 dinara
  • Juneća plećka 764,4 dinara
  • Rebarca 430,5 dinara
  • Rozbratna 584,85 dinara

Od mesa, jedino cene jagnjetine i svinjetine nisu porasle u poređenu sa cenom od pre pet dana. Jagnjetina se prodaje se po trenutnoj ceni od 739 dinara.

Kilogram svinjskog buta košta 592 dinara, plećka 562, vrat 588, a kremenadla 464 dinara.

Ovo meso, podsetimo, poskupelo i do 100 dinara po kilogramu krajem jula i prvih dana u avgustu.

Bonus video:

16:58

RADIM OVO!! NA OVOM IMANJU VODA KREĆE NA USTA! Jaja nisu depresivna, meso je domaće, a magarac je strogo zaštićen!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.