VAKCINISANI STE, ALI SE IPAK BILI U DRUŠTVU ZARAŽENIH? Evo kako se ZAŠTITITI
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

VAKCINISANI STE, ALI SE IPAK BILI U DRUŠTVU ZARAŽENIH? Evo kako se ZAŠTITITI

Čak i ako ne razvijete nikakve simptome nakon izlaganja virusu, možda biste ipak trebali razmisliti o druženju s nevakcinisanim osobama i onima slabog imuniteta, kako biste ih zaštitili

Objavljeno: 11:16h

Šta biste trebali napraviti ako ste primili dve doze vakcine, ali ste bili u blizini osobe čiji je test na ovu bolest pozitivan?

Prema rečima Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), ne baš puno, osim ako i sami doživite pojavu simptoma bolesti.

“Ako ste bili u situaciji gde se nalaze i zaražene osobe, ne morate izbegavati druge ljude osim ako se i kod vas ne razviju simptomi“, stoji u saopštenju CDC-a namenjenog vakcinisanim osobama. U saopštenju stoji i kako vakcinisane osobe u malom postotku mogu preneti virus nevakcinisanim pojedincima.

Imamo dobre podatke o tome kako osobe koje su u potpunosti vakcinisane,, pa čak i ako je test na virus pozitivan, imaju blage simptome i retko će širiti virus među populacijom, dodala je dr. Dr. Jennifer Horney, epidemiolog.

Ali vakcinisane osobe bi i dalje trebale pratiti javljaju li se kod njih simptomi bolesti i to do 14 dana nakon što su bili izloženi virusu.

Kako možete ohrabriti one koji se dvoume oko vakcinacije protiv COVID-19? Evo što nikako ne smete

Ako imate simptome, trebali biste napraviti test na koronavirus, čak i ako ste vakcinisani. Tipični simptomi bolesti su temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, gubitak mirisa i okusa, zatvor i umor. Neki će simptomi COVID-a oponašati i običnu prehladu, posebno kod osoba koje imaju blage simptome bolesti. Ali iako simptomi mogu biti blagi, ne radi se o običnoj prehladi koja će samo tako nestati. Lekari upozoravaju kako bez obzira na status vakcinacije, morate napraviti test čim primetite simptome jer je u ovoj situaciji najvažnije znati kakav je vaš status.

“Čak i ako ne razvijete nikakve simptome nakon izlaganja virusu, možda biste ipak trebali razmisliti o druženju s nevakcinisanim osobama i onima slabog imuniteta, kako biste ih zaštitili“, savetovala je stručnjakinja za sigurnost Caroline Gill Rifold.

Nosite masku iako ste vakcinisani

Riford dodaje kako saveti za vakcinisane osobe koje daje CDC nisu urezani u kamen

“Smernice bi se mogle promeniti kako dolazimo do novih spoznaja o vakcini i tome kako se ponaša kad su u pitanju razne varijante“, dodala je. Dr. Fauci je prošle nedelje izjavio kako vlada razmatra pitanje treba li nametnuti nošenje maske i vakcinisanim osobama kako bi se sprečilo širenje Delta soja virusa, koji je puno zarazniji i doveo je do porasta broja zaraženih osoba, ali i ponekad fatalnih ishoda kod nevakcinisamih.

Simptomi raka pluća vrlo su ne specifični, a ovo je 7 najčešćih

“Dok je vakcina najbolji alat za borbu protiv ovog soja virusa, neke bi strategije ipak mogle pomoći da se smanji broj zaraženih, a trebaće ih prihvatiti i vakcinisane osobe. Maske jednostavno otežavaju prodor virusa u telo“, dodala je Riford. I bez naloga da se maske moraju nositi, vakcinisani podjedinici bi ipak trebali u zatvorenim prostorima nositi istu, na primer na sportskih događanjima ili u blizini imunokompromitujućih osoba.

(Espreso/ Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.