U VOJVODINI ZABELEŽENA DVA FATALNA SLUČAJA: Komarci koji prenose VIRUS ZAPADNOG NILA otkriveni na još lokacija
Virus Zapadnog Nila, Foto: Profimedia

BUDITE PAŽLJIVI

U VOJVODINI ZABELEŽENA DVA FATALNA SLUČAJA: Komarci koji prenose VIRUS ZAPADNOG NILA otkriveni na još lokacija

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca koji je i prenose

Objavljeno:

Prva dva slučaja oboljevanja ljudi od virusa Zapadnog Nila potvrđena su ove godine u Srbiji i to u Južnobačkom i Sremskom okrugu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Nažalost, kako je obelodanjeno, oba su se završila smrtnim ishodom, a reč je o muškarcu od 63 i ženi od 50 godina koji su, kako se napominje, imali “pridružena hronična oboljenja”.

“Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 27. jula 2021. prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima “Culex pipiens” na šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve lokacije na teritoriji grada Beograda”, stoji u izveštaju “Batuta”.

Do 30. jula i u zemljama Evropske unije (EU) u humanoj populaciji prijavljeno je oboljevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji. Od početka sezone 2021. u zemljama EU prijavljena je jedna epidemije izazvana virusom Zapadnog Nila među konjima, dok nijedna nije registrovana među pticama.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca koji je i prenose. Za naše geografsko područje karakteristično je da oni postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta meseca. Dakle upravo u ovom periodu!

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba (<1%), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.