REINFEKCIJA JE MOGUĆA! Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava kada se ponovo zarazite koronom posle samo 3 meseca
Ilustracija, Foto: EPA_EFE/ LAURENT GILLIERON

zašto baš tad?

REINFEKCIJA JE MOGUĆA! Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava kada se ponovo zarazite koronom posle samo 3 meseca

Iako je mali procent, reinfekcije se dešavaju, i to nakon tri do tri i po meseca od prvog zaražavanja

Objavljeno:

Kako stečeni imunitet slabi tokom vremena, tako postoji verovatnoća da se ponovo zarazite koronom, i to u veoma kratkom periodu. Zvanični podaci kažu da se reinfekcija javlja retko, ali da je svakako moguća i to u proseku tri meseca od prve infekcije kod nevakcinisanih.

Korone brojke su u porastu, tek smo na 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a, prema rečima lekara, u novom talasu na udaru će biti oni koji se nisu vakcinisali, a delta soj je upravo onaj koji "potpomaže" bržem prenosu virusa.

Prema rečima stručnjaka, ponovno zaražavanje dešava se uglavnom kod ljudi sa slabim imunitetom, odnosno kod onih koji nemaju jak odbrambeni odgovor.

Direktor Kovid bolnice u Kruševcu dr Vladan Cvetanović, u razgovoru za „Blic“ objašnjava da se ovakve stvari dešavaju, da kao i kod bilo koje druge infekcije stečeni imunitet slabi tokom vremena, a nivo antitela se smanjuje, odnosno nivo odbrane imunog sistema počinje da opada.

- Trenutne procene su da se mogućnost ponovnih infekcija kreće oko 1 odsto, što nije tako mnogo, a najveći broj pacijenata prođe sa lakšom kliničkom slikom. Međutim, u svojoj kliničkoj praksi video sam i slučajeve koji su nakon ponovne infekcije imali tešku kliničku prezentaciju ili teži oblik bolesti u odnosu na prvu infekciju - kaže dr Cvetanović.

Iako je mali procent, reinfekcije se dešavaju, i to nakon tri do tri i po meseca od prvog zaražavanja.

- Najčešće se reinfekcije dešavaju nakon tri, tri i po meseca od inicijalnog pozitivnog testa, i mogućnost za tako nešto raste kako se vremenski udaljavamo od početne infekcije. Svakako su izloženiji stariji od 65 godina sa još nekim pridruženim oboljenjima. Dakle, prirodni imunitet štiti, ali donekle, i pravilo je da imunitet stečen od prirodne infekcije nije tako jak kao imunitet stečen vakcinom, čak naprotiv vakcina će samo ojačati već stečeni prirodni imunitet - objašnjava dr Cvetanović.

Kovid neće tek tako "magično" nestati, pojašnjava lekar, i dodaje da će broj onih koji će imati ponovljene infekcije rasti ali će one biti blaže pod dejstvom vakcina.

- Mi moramo naučiti da živimo sa virusom a to možemo samo potpunom vakcinacijom stanovništva jer ćemo time broj slučajeva koji će biti hospitalizovani i imati tešku kliničku sliku svesti na minimum. Samo vakcinacijom ćemo kovid učiniti manje opasnim ili bezopasnim - kaže dr Cvetanović.

Nevakcinisani počinju da pune bolničke krevete

Broj pacijenata raste, kako u Kovid bolnici u Batajnici, tako i u Kruševcu, na udaru su nevakcinisani, jer oni sada počinju da pune bolničke krevete. Njihova klinička slika, prema rečima našeg sagovornika, kreće se od lakše do srednjeteške.

- Još uvek dominira lakša i srednjeteška klinička slika tako da je većina pacijenta hospitalizovana na poluintenzivnoj nezi, ali pored toga imamo trenutno i sedmoro pacijenata na odeljenju intenzivne nege. U poslednja dva, tri dana sve veći broj pacijenta je mlađe životne dobi između 30-40 godine, i upravo se dešava ono na šta smo više puta svi zajedno upozoravali da u starosnoj grupi od 20 do 40 je najveći broj nevakcinisanih i da će i oni biti ugroženi bez obzira na godine ili odsustvo pridruženih oboljenja - kaže dr Cvetanović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.