VESIĆ: Beograd raspisao tendere za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta u jednom danu
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

UZDIZANJE KULTURE

VESIĆ: Beograd raspisao tendere za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta u jednom danu

Vesić je objasnio da će posle rekonstrukcije Dadov, koji sada ima 505 kvadratnih biti skoro duplo veći sa površinom od 918 kvadrata.

Objavljeno: 08:29h

Grad Beograd raspisao je u jednom danu tendere za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta. To se nikada ranije, u modernoj istoriji Beograda, nije dogodilo. To je dokaz koliko Beograd ulaže u kulturu, rekao je gostujući u jutarnjem programu Studija B zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Raspisali smo tender za rekonstrukciju objekta bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koji će postati Muzej grada Beograda. U rekonstrukciju ove zgrade ulažemo 25 miliona evra i kada je završimo Muzej grada Beograda će posle 118 godine od osnivanja dobiti svoju kuću koja će se prostirati na 18 hiljada kvadrata, čime će ovaj muzej postati najveći u Srbiji. Osam hiljada godina beogradske istorije nalaziće se na jednom mestu a Grad Beograd nije sagradio novi muzej 56 godina, od 1965. godine – objasnio je Vesić i dodao da je raspisan tender za rekonstrukciju pozorišta Dadov na Vračaru čija je procenjena vrednost radova 151,5 miliona dinara bez PDV-a.

Vesić je objasnio da će posle rekonstrukcije Dadov, koji sada ima 505 kvadratnih biti skoro duplo veći sa površinom od 918 kvadrata.

– Omladinsko pozorište Dadov, što je skraćenica od Dramski atelje Doma omladine Vračar postoji 63 godine, od 1958. godine. Počeli su da rade u Molerovoj 33 da bi se 1968. godine, dakle pre 53 godine, preselili u zgradu u kojoj se nalaze danas i koja je zidana za pozorište. Sada je, posle više od pola veka došlo vreme da pozorište bude rekonstruisano na radost pozorišne publike – rekao je Vesić.

Grad Beograd objavio je tender za rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu ulica Savske i Risanske u kojem će se realizovati programi kulturne inkluzije sa osobama sa invaliditetom.

– Inkluzivni kulturni centar za osobe sa invaliditetom, površine 857 metara kvadratnih, biće jedinstveno mesto na kome će se organizovati predstave, koncerti, izložbe i kreativne radionice. Ovaj centar će moći da primi 240 posetilaca – rekao je Vesić.

On je podsetio da je izgrađena i letnja scena u Beogradkom dramskom pozoriuštu a da je Grad Beograd odvojio sredstva za izgradnju letnje scene u Kuli Nebojša.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.