DOLAZI NAM PAKLENI TALAS IZ AFRIKE! Spremite se DOBRO za toplotni šok, meteorolog detaljno objasnio o čemu se radi
Ilustracija/Vreme, Foto: Profimedia

RHMZ

DOLAZI NAM PAKLENI TALAS IZ AFRIKE! Spremite se DOBRO za toplotni šok, meteorolog detaljno objasnio o čemu se radi

Za vikend i u ponedeljak biće ponovo sunčano, poručuje meteorolog

Objavljeno:

Posle osveženja sa pljuskovima, padom temperature i lokalnim nepogodama, u Srbiji se već od petka 6. avgusta očekuje sunčano i toplije i meteorolozi predviđaju od nedelje veoma toplo vreme uz povratak tople vazdušne mase sa severa Afrike, koja donosi temperature od +35 i više stepeni.

Subotica pred pljusak u četvrtak 5. avgusta

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je pogoršanje i da su poremećaji, uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, zahvatili Vojvodinu i doneli su u četvrtak snažne pljuskove s grmljavinom i nepogode. Oblačnim padavinskim sistemom bili su zahvaćeni Bačka, Srem i Podrinje i severozapadnim delovima doneo je veoma obilne pljuskove sa grmljavinom. Znatno svežija vazdušna masa i skretanje jugozapadnog vetra na severozapadni spustila je temperature u ovim predelima Srbije od 24 do 30 stepeni.

Istovremeno su ostali predeli Srbije, navodi Đurić, bili ispred ovih poremaćaja i njima je vladalo toplo jugozapadno strujanje sa maksimalnom temperaturom višom od 30 stepeni, na jugoistoku zemlje i do 38. Ali, kasnije, sredinom dana hladni front je doneo i ostalim delovima Srbije grmljavinske pljuskove, osim na jugu i jugoistoku, gde je i postojala mogućnost da izostanu.

- Već danas ciklon i hladni front biće istočnije od nas, pa nas očekuje razvedravanje. U petak u većem delu Srbije biće pretežno sunčano, ali znatno prijatnije, povremeno uz umerenu oblačnost. U prilog ugodnom vremenu ići će i umeren do pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 25 do 30 stepeni, u Beogradu do 27 stepeni. Posle podne samo na jugu i u brdsko-planinskim predelima očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom – kaže Đorđe Đurić.

Za vikend i u ponedeljak biće ponovo sunčano, poručuje meteorolog. Maksimalna temperatura u subotu će se kretati od 29 do 32 stepena, i te temperature su prosečne i uobičajene za ovaj deo godine.

- Već u nedelju i ponedeljak će pod uticajem grebena sa jugozapada uslediti dodatni priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, pa će maksimalna temperatura biti od 34 do 38 stepeni Celzijusovih, u Beogradu do 36 stepeni – kaže Đurić.

O novom toplotnom talasu i njegovom trajanju precizni podaci biće poznati u naredna dva do tri dana, dok petodnevna vremenska prognoza RHMZ predviđa sunčano i toplo vreme širom zemlje, u Nišu u nedelju i ponedeljak i do 37 stepeni, Kragujevcu 36 i 35, Novom Sadu 35 i 32 i Beogradu 35 i 33 stepeni. Slična temperatura se očekuje i u utorak.

Osim u Beogradu, gde se do utorka 10. avgusta očekuju noćne temperature od 22 stepena, većina gradova u Srbiji imaće nižu noćnu temperaturu, od 15 do 18 stepeni

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.