ZAŠTO DECA U SRBIJI BEŽE OD KUĆE? Đokić otkrio sve što roditelji MORAJU DA ZNAJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

NESTANAK DECE

ZAŠTO DECA U SRBIJI BEŽE OD KUĆE? Đokić otkrio sve što roditelji MORAJU DA ZNAJU

Sam trenutak kada dete nestane veliki je stres i teško je uticati na roditelje da se smire

Objavljeno: 19:42h

Svi se potresemo kada neko prijavi nestanak deteta i molimo se da sve bude u redu. Ono što sve nas zanima je zašto se to dešava i koja je procedura u takvim situacijama.

Stevan Đokić, savetnik za istrage, bezbednost i odbranu, ali i bivši policajac, odgovorio je na pitanja vezana za nestanak dece u “Pulsu Srbije”.

– Kada deca beže od kuće to su najčešće loši porodični odnosi. Kada kažemo da je neko nestao, to su u Srbiji najčešće dobrovoljni odlasci od kuće – kaže Stevan.

– Danas se čini da je takvih situacija mnogo više, ali to je sve zbog prisustva medija koji više pišu o tome, što je veoma i dobro. Dešava se često da roditelji pod pritiskom posla ne vide šta se dešava sa detetom, te ono zbog svojih problema od eod kuće. Bogu hvala u Srbiji je to čest slučaj i preko 90 odsto te dece bude pronađen – kaže on.

– Sa decom treba što više razgovarati da vidimo zašto bi neko napustio porodicu i otisnuo se sam negde. Važno je razgovarati i o suicidu, to je izraženije kod starijih, nego kod mlađih – kaže Stevan i dodaje koji su osnovni koraci koji roditelji treba da preuzmu kada dete nestane.

– Kad dete nestane odmah se zove policija. Po prijavi odmah se kreće u potragu, to je Tijanin zakon promenio. Razvili smo jednu obuku, koju smo nazvali šifra Barbara, po Barbari Vitez, koja još uvek nije pronađena. Tu obučavamo ljude šta je najvažnije raditi kada dete nestane i kako prikupiti glavne informacije. U praksi je to veoma teško, pogotovo kada treba razgovariati sa roditeljima – navodi Đokić.

Sam trenutak kada dete nestane veliki je stres i teško je uticati na roditelje da se smire, navodi policajac.

Važno je razgovarati sa decom, a važna je i uloga nastavnika koji treba da uoče “signale za pomoć”.

– Ti signali za pomoć kod dece jako su izraženi, i tada treba pristupiti na pametan način. Nije problem sam odlazak, već problem koji se stvara zbog toga. Svaki roditelj mora da kontroliše svoje dete. Mora da proverava kakve sajtove posećuje, sa kim se druži, kakve poruke razmenjuje, to je od izuzetne važnosti – kaže Stevan i dodaje da je širenje ovakvih informacija na društvenim mrežama i u medijim od izuzetnog značaja.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.