PACIJENTKINJE SE JAVLJAJU U 3. I 4. STADIJUMU, TADA IZLEČENJE NE MOŽE BITI CILJ: Dr Marijana o PODMUKLOM OBOLJENJU
Podmuklo oboljenje, Foto: TV Pink printscreen

OBRATITE PAŽNJU

PACIJENTKINJE SE JAVLJAJU U 3. I 4. STADIJUMU, TADA IZLEČENJE NE MOŽE BITI CILJ: Dr Marijana o PODMUKLOM OBOLJENJU

Kako kaže, suštinski zdrava žena bez eventualnih naslednih faktora predispozicije treba jednom godišnje da ide na pregled, a one koje imaju predispozicije, dodaje, treba i na šest meseci

Objavljeno:

Karcinom jajnika je podmuklo oboljenje, kod koga su redovni ginekološki pregledi jedini način prevencije, rekla je za PINK onkolog prof. dr Marijana Milović Kovačević.

Doktorka je istakla da je karcinom jajnika izuzetno podmuklo oboljenje, kao i da je situacija koju je izazvala epidemija koronavirusa pogoršala stvar, pa se, kako dodaje, 70 do 80 odsto pacijentkinja javlja sa uznapredovalim trećim i četvrdim stadijumom, kada cilj ne može biti izlečenje.

„Statistika je katastrofa. Pacijentkinje su se plašile, nisu dolazile na preglede, kasnilo se sa dijagnostikom. Čak možemo da kažemo da primećujemo da imamo manji broj onih koje lečimo, i to upravo zato što nisu dolazile i što se nisu lečile“, rekla je dr Kovačević.

Kako kaže, ono što je problem kod karcinoma jajnika, jeste da nema skrininga, ali dodaje da se redovnim ultrazvučnim pregledima može videti izvesna promena koja može pobuditi sumnju da se radi o eventualnom tumoru.

„Ukoliko je ginekologu nešto sumnjivo, pomogne se skenerom“, rekla je doktorka.

Ona ističe da naše žene ne idu redovno kod ginekologa, čemu u prilog ide i veliki broj karcinoma grlića.

„Razloga za ove bolesti je veoma mnogo, ali loši ishodi lečenja definitivno mogu da se pripišu kovidu. Bitno se odmaklo u dijagnostici sa aspekta ciljanog lečenja i tu vidimo rezultate“, rekla je dr Kovačević.

Kako kaže, suštinski zdrava žena bez eventualnih naslednih faktora predispozicije treba jednom godišnje da ide na pregled, a one koje imaju predispozicije, dodaje, treba i na šest meseci.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.