DO INFORMACIJE PREKO SKAJPA I ZUMA: Društvo za borbu protiv raka pokreće online savetovalište!
Danica Grujičić, Foto: Printscreen

NOVA AKTIVNOST

DO INFORMACIJE PREKO SKAJPA I ZUMA: Društvo za borbu protiv raka pokreće online savetovalište!

- U zavisnosti od toga šta našim pacijentkinjama bude trebalo i kakav im savet treba kada je u pitanju dalja kontrola i da li je potrebno da doputuju ili da pošalju svoje snimke lekarima koji ih ovde leče - kaže dr Grujičić

Objavljeno:

Društvo Srbije za borbu protiv raka počinje potpuno novu aktivnost, te pored mogućnosti da putem telefona, pacijentkinje dobiju savet od najstarijih i najiskusnijih onkologa, sada se uvodi nova opcija - davanje saveta online, preko platformi "Zoom", "Skype" i ostalih, rekla je danas direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS dr Danica Grujičić.

Grujičić je naglasila da će na sajtu Društva Srbije za borbu protiv raka biti objavljen raspored kada će tri onkološkinje - Marijana Milović Kovačević, Lidija Pavlović i Anđela Karaferić davati online savete i kada pacijenti mogu da se jave, a da sastanak može da bude u grupi ili pojedinačno, piše Tanjug.

- U zavisnosti od toga šta našim pacijentkinjama bude trebalo i kakav im savet treba kada je u pitanju dalja kontrola i da li je potrebno da doputuju ili da pošalju svoje snimke lekarima koji ih ovde leče - kaže dr Grujičić.

- Mislim da je to jedan korak napred, postaraćemo da se i za ostale tumore to napravi, mislim da će mnogo koristiti našim pacijentkinjama i svim članovima porodice da dobiju tačan podatak čime da se leče, kako da se leče, koja je prevencija, koliko često treba da idu kod lekara.

Jedna od tri onkologa koje će davati online savete pacijentkinjama je dr Marijana Milović Kovačević koja ukazuje na to da je ovo prvi put da se organizuje online savetovalište, koje je za sada namenjeno pacijentkinjama sa karcinomom jajnika.

- Ono što je važno to je da pacijentkinje u bilo kojoj fazi bolesti, mogu da se informišu o svim pitanjima, treba da budu upoznate sa prirodom svoje bolesti, treba da znaju više o terapijama - objašnjava dr Milović Kovačević.

Dodaje da je pandemija korona virusa izuzetno promenila priču za sve malignitete, a da je rak jajnika sam po sebi podmukla bolest te nezavisno od kovida-19, pa se negde oko 70 odsto javi u uznapredovaloj fazi kada cilj lečenja ne može da bude izlečenje, već da se bolest stavi pod kontrolu.

- Pacijentkinje su nerado išle na preglede za vreme korona virusa, došle su kasno i poenta je da mi onkolozi zaista vidimo jasan motiv da naše pacijentkinje dobiju sve potrebne informacije - ističe dr Marijana Milović Kovačević.

- Mi na ovaj način, da ne dolaze na Instutut, njima omogućavamo da sa nama razgovaraju. Takođe, da nam postave pitanja koja možda u sobi sa ostalih devet pacijenata ne mogu uvek otvoreno da kažu doktoru. Sad imaju mogućnost da razgovaraju sa onkologom apsolutno o svim temama i ovaj projekat pruža mogućnost da i pacijenti dobiju sve te informacije, a i lekar da se bolje upozna sa dilemama, nedoumicama pacijenata i da edukaciju učini efikasnijom.

Online savetovalište namenjeno je pacijentkinjama iz cele Srbije, a termin može da se zakaže putem telefona, ili pojedinih platformi, sa uključenom kamerom ili bez.

- Zavisi kako pacijent želi, savet je da zabeleži i postavi sva pitanja, jer neka nisu za javnost. Mi možda ne možemo uvek da im se posvetimo u potpunosti uživo, zbog toga su online savetovanja dobra stvar, a za pacijentkinje iz unutrašnjosti da dobiju i drugo mišljenje, da li su dobro lečene, da li nešto treba da menjaju bilo u lečenju ili u praćenju - ističe dr Milović Kovačević.

Zaključuje da se savetovalište odnosi na pacijentkinje na početku lečenja, tokom lečenja i na kraju lečenja, da bi znale kako ide dalje praćenje i koliko često treba da viđaju onkologa.

- Karcinom jajnika je podmukao i tek u trećem i četvrtom stadijumu daje neke simptome, najčešće digestivnog trakta i lutanje je neminovno, i zbog toga imamo problem sa ovom bolešću - objasnila je dr Milović Kovačević.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.