IAKO NE POTROŠITE NI KILOVAT, MORAĆETE DA PLATITE STRUJU: Evo na koji način EPS računa potrošnju energije!
EPS, Foto: Stefan Jokić

ako ste bili u čudu

IAKO NE POTROŠITE NI KILOVAT, MORAĆETE DA PLATITE STRUJU: Evo na koji način EPS računa potrošnju energije!

Građane često buni to da iako nemaju nikakvu potrošnju, ipak treba da plate nekoliko stotina dinara. Iz EPS-a su objasnili zašto je to tako

Objavljeno:

Kako navode iz Agencije za energetiku, nije moguće da ako kupac ima ugovor sa "EPS snabdevanjem" i nabavlja struju po regulisanim cenama da mu račun bude nula iako nije imao nikakvu potrošnju.

Dušan R. Marković iz Odžaka se pita gde to ima da ništa ne potrošite, a da ipak imate obavezu da platite, kao zašto Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" ne podesi sistem tako da pri potrošnji od nula kilovat-časova, računar uopšte ne pravi račun i na kraju da li je sve to zakonito.

"Uzmimo slučaj korisnika koji mesečno ne potroši nijedan kilovat-čas. Bez obzira na to što mu je potrošnja nula, svakog meseca mu stiže račun od nekoliko stotina dinara 700-800. Šta on plaća?" pita se Dušan.

U Agenciji za energetiku Srbije odgovaraju da shodno navedenom pitanju da li bi račun za struju mogao da iznosi nula ako nema potrošnje, to nije moguće ukoliko kupac ima ugovor sa "EPS snabdevanjem" i nabavlja struju po regulisanim cenama.

Štaviše, ukoliko korisnik izabere nekog drugog snabdevača i nabavlja električnu energiju po tržišnim cenama, ni tada račun ne bi mogao da bude nula ako nema potrošnju jer i taj snabdevač mora da plati troškove zakupa prenosne odnosno distributivne mreže, koji predstavljaju fiksne izdatke i ne zavise od količine isporučene struje.

"Napominjemo da bezmalo u svim tarifnim sistemima za krajnje kupce postoji određena komponenta koja se iskazuje na različite načine (fiksna naknada, naknada za merno mesto, angažovana snaga), pa prema tome i EPS mora da podešava račune u skladu sa zakonom i propisima", kažu u agenciji i dodaju da u ekonomiji postoje fiksni i varijabilni torškovi. Fiksni ne zavise od količine isporučene robe. Isporuka električne energije je kompleksan posao i sastoji se iz proizvodnje, prenosa, distribucije i prodaje. Sve ove delatnosti su nezavisne i imaju svoje troškove koji se sublimišu u računu krajnjeg potrošača.

"Takođe, da ponovimo da trošak garantovanog snabdevanja nije dodatni izdatak preko koga EPS uzima pare i da se kroz taj trošak ne pokriva izdavanje računa već ukupni opravdani izdaci garantovanog snabdevača", kažu u AERS-u.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.