"eUprava" NUDI 3 NOVE USLUGE: Građani više ne moraju da čekaju u redovima,sve će se završavati sa samo par KLIKOVA
eUprava, Foto: Tanjug

UVERENJE

"eUprava" NUDI 3 NOVE USLUGE: Građani više ne moraju da čekaju u redovima,sve će se završavati sa samo par KLIKOVA

Uverenje o vođenju krivičnog postupka je dokument koji je vrlo često potrebno priložiti u procesu zapošljavanja, produžvanja vize...

Objavljeno:

Na portalu eUprava dostupne su tri nove usluge koje omogućuju da se sa samo nekoliko klikova elektronski dobije uverenje da se protiv fizičkog i pravnog lica ne vodi krivični postupak, kao i da pravno lice nije osuđivano.

Nove usluge razvili su Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT i eUpravu sa ciljem da se građanima olakša pribavljanje tih dokumenata.

Predstavljanju usluge e-Uverenje u Drugom osnovnom sudu u Beogradu prisustvovala je premijerka Ane Brnabić koja je rekla da se uvođenjem novih usluga dodatno olakšava život građanima i da država treba da služi kao servis građanima 24 sata svakog dana u godini.

„Građani više ne moraju da izlaze sa posla i čekaju u redovima ispred sudova da bi dobili potrebna dokumenta, država će im u svakom trenutku pružiti tu uslugu”,rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da je država završila ogroman posao i da su nove usluge veoma važne jer kako kaže unapređuju efikasnost sudstva i uporedila to sa značajem eRecepta u zdravstvu.

„Ovim se smanjuje administrativni i birokratski posao kako bi zaposleni u sudovima mogli da se bavi i drugim stvarima i da tako podižu efikasnost pravosuđa”, navela je premijerka.

Ministarka pravde Maja Popović kazala je da je pravosuđe pokazalo da je u službi građana koji, kako kaže, više neće morati da odlaze na tri-četiri lokacije da bi izvadili ta uverenja.

''Sa nekoliko klikova može se doći do tog uverenja, a važno je da najstariji sugrađani znaju da je ostala opcija i da mogu podnesu zahtev i u sudu'', rekla je Popović.

Ona je dodala da je u prošloj godini izdato 300.000 uverenja, a u koruptivnim odeljenjima 20.000 uverenja i da uvođenje eUverenja značiti znatnu uštedu. Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je rekao da građani i kompanije protiv više neće morati da posećuju tri različita šaltera sudova da bi dobili uverenja, nego da će moći na ih na portalu eUprava ''naruče'' i da ih dobiju ili u eSanduče ili poštom na svoju adresu.

''Elektronska uverenja o vođenju krivičnog postupka i elektronska uverenja iz kaznene evidencije pravnih lica predstavljaju najsofisticiranije usluge eUprave jer građani završavaju sve poslove sa sudovima putem interneta: od podnošenja zahteva, elektronskog plaćanja do prijema elektronski potpisanih uverenja u eSanduče'', naveo je Jovanović.

Predsednica Drugog osnovnog suda Tatjana Jeremić kazala je da će novi sistem omogućiti građanima da brže i lakše dobiju uverenja da se protiv fizičkih i pravnih lica vodi ili ne vodi krivični postupak ili istraga pred osnovnim i višim sudovima, javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i posebnim odeljenjima za ratne zločine.

''Takođe izdaju se potvrde o osuđivanosti ili neosuđivanosti pavnih lica'', rekla je Jeremić.

Dodala je da je Drugi osnovni sud na godišnjem nivou izdavao najveći broj uverenja i da je zato uključen u projekta.

Uverenje o vođenju krivičnog postupka je dokument koji je vrlo često potrebno priložiti u procesu zapošljavanja, produžvanja vize...

Da bi podneo zahtev dovoljno je da građanin bude registrovan na portalu eUprava i da je prijavljen korisničkim imenom i lozinkom, kao i da nakon podnošenja zahteva elektronski plati taksu na osnovu naloga za uplatu koji će se generisati iz sistema sa jedinstvenim pozivom na broj, a postoji i opcija oslobađanja plaćanja ukoliko građanin ostvarujete pravo na to. Nakon što je uplata evidentirana, zahtev se šalje nadležnom sudu koji ima rok od 8 dana da odgovori na zahtev.

Sva uverenja se šalju u eSanduče, a ukoliko se u zahtevu traži i štampani primerak uverenja, može se preuzeti u nadležnom sudu, prenosi Tanjug.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.