KOD DECE SE MOŽE JAVITI KOMPLIKACIJA KOJA SE DEŠAVA KOD ODRASLIH: Pedijatar Milićević upozorio na CITOKINSKU OLUJU
Pedijatar Milićević, Foto: Printscreen/Youtube

OPREZ!

KOD DECE SE MOŽE JAVITI KOMPLIKACIJA KOJA SE DEŠAVA KOD ODRASLIH: Pedijatar Milićević upozorio na CITOKINSKU OLUJU

Imunizacija dece poželjna je da bi deca bila dobro

Objavljeno:

Gost Jutarnjeg programa bio je pedijatar i pulmolog dr Saša Milićević. On je govorio o vakcinaciji dece, ali i komplikacijama korona virusa koje se kod njih mogu dogoditi.

Vakcinacija "Fajzer" cepivom trenutno je preporučena za decu od 12 do 15 godina, a doktor je objasnio da odluku o davanju vakcine donose roditelji u dogovoru s pedijatrom kojem veruju. Korona i njene teške komplikacije ne zaobilaze ni najmlađe, upozorio je.

- Postoje ograničenja, naravno, istraživanja nisu rađena na jako maloj deci. Saglasnost pedijatra i roditelja mora da postoji za vakcinaciju, zajednički donose odluku, ima ljudi koji se plaše ili ne plaše, a naročito je važno za rizične male pacijente. Preporukom nisu obuhvaćeni pacijenti sa astmom, za sada ispitivanja nisu pokazala da postoji teži oblik bolesti kod njih. Naravno, moguće je sve, ali astmatičari za sada ne spadaju u prvi red rizičnih pacijenata, objasnio je.

Pričao je i o deci sa kompromitovanim imunim odgovorom, ili onkološkim bolestima, i objasnio da su pod većim su rizikom od infekcije i da bi trebalo da prime vakcinu.

Vakcinacija dece, Vakcina
foto: Profimedia

"Ima dosta roditelja koji su u dilemi, često pitaju kada je dete gojazno, a gojaznost jeste faktor koji pojačava negativnu reakciju na kovid 19. Roditelji buckaste dece, a kod nas gojazne dece ima mnogo nažalost, pitaju i pokazuju interesovanje. U 16 evropskih zemalja jeste preporuka da se gojazna deca vakcinišu. Roditelj mora imati poverenja u pedijatra", rekao je on.

Imunizacija dece poželjna je da bi deca bila dobro, ali i da bi se prekinuo lanac prenošenja posebno delta soja. Možda će biti preporuka i za vakcinaciju dece ispod uzrasta od 12 godina.

"Svako dete koje nema kontraindikacije može da se vakciniše", rekao je dr Milićević.

Decu smo smatrali superprenosiocima, pa pacijentima sa lakšom kliničkom slikom. Pedijatar kaže da ima i dece koja imaju jako tešku kliničku sliku, takozvani multisistemski inflamatorni odgovor.

"Organizam pravi citokinsku oluju, reakcija ima ulogu da odbrani virus ali počne da napada sopstvene organe, može biti i fatalna. Niko nije zaštićen, kod dece komplikacije jesu ređe, ali nisu nemoguće. Još uvek se ne zna zašto je tačno tako, ali mališani nisu pošteđeni, kao nijedna druga grupa", rekao je on.

Bonus video:

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!
03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media