KULTURA JAČA OD KORONE: Internacionalni festival pozorišta opet u Vrnjačkoj Banji!
Promo, Foto: Promo

spektakularna kultura

KULTURA JAČA OD KORONE: Internacionalni festival pozorišta opet u Vrnjačkoj Banji!

Najveća nagrada za stvaraoce, publiku i organizatore jeste velika posećenost onlajn predstava

Objavljeno: 11:45h

Krajem jula, u periodu od 28.07. do 01.08, biće održan treći po redu Internacionalni festival pozorišta (IFP) u Vrnjačkoj Banji.

Ovaj festival je još jedan od dokaza da je kultura ipak jača od korone i da uvek postoji potreba za kulturom i umetničkim sadržajima. Iako je prošlogodišnji festival više puta odlagan usled epidemioloških i preventivnih mera, uspešno je održan u onlajn formatu. Najveća nagrada za stvaraoce, publiku i organizatore jeste velika posećenost onlajn predstava, koja je premašila očekivanja dostojna festivala i u fizičkom okruženju. Više od 3.000 gledalaca pogledalo je snimke predstava koje su selektori odabrali za IFP2.0. Najveću pažnju izazvala je monodrama u režiji i izvođenju Rastka Vujisića „Jedno pomalo neprijatno iskustvo“, u kojoj mladi buntovni pisac iznosi rigidne stavove čineći publiku književnim kritičarem. Posebno su bile zapažene i diplomske predstave studenata glume Fakulteta savremenih umetnosti (FSU) iz Beograda.

Ifp
foto: Promo

Ovogodišnji repertoar, na veliko zadovoljstvo publike, biće odigran na pozornici banjskog amfiteatra Danilo Bata Stojković, sa početkom od 21h, uključujući predstave: Saligia (28.07), San o Mileni (29.07), Kerovi (30.07), Noćni prevoz i stanica (31.07) i Bečka stolica (01.08). Rezervacija ulaznica moguća je putem zvaničnog sajta festivala – ifp.rs, gde se nalaze i sve dodatne informacije o predstavama i izvođačima. Ulaznice su dostupne na štandu festivala na centralnom banjskom šetalištu, kao i ispred amfiteatra pred početak predstava.

Ifp
foto: Promo

Ovogodišnji stručni deo programa festivala obeležiće i specijalizovani okrugli sto na temu: Predstave onlajn ili u fizičkom okruženju – perspektive, prednosti, ograničenja. Među renomiranim sagovornicima naći će se i vrhunski glumci Aleksandar Srećković Kubura i Srđan Timarov, koji će podeliti svoje profesionalne impresije o prednostima i ograničenjima igranja pred publikom u fizičkom i virtuelnom okruženju. Termin održavanja okruglog stola je u subotu (31.07) od 11h u banjskoj Biblioteci. Prisustvo i pitanja medija su mogući uz prethodnu akreditaciju kod organizatora festivala.

Ifp
foto: Promo

Na otvranju festivala, u sredu od 21h, biće objavljeni ovogodišnji dobitnici specijalne festivalske nagrade za pozorišno stvaralaštvo. Promenadom su do sada nagrađeni beogradski Reflektor Teatar, glumac Srđan Timarov, FSU i Opština Vrnjačka Banja.

Ifp
foto: Promo

O festivalu

Internacionalni festival pozorišta u Vrnjačkoj Banji (IFP) kreiran je 2019. godine, a pokrenulo ga je udruženje građana KUNST Lab (kultura, umetnost i nauka za stanovništvo). Cilj je da se kulturne i umetničke potrebe stanovnika Srbije ne samo zadovolje, već i podignu na viši nivo, a u kontekstu unapređenja nacionalnog kulturnog identiteta. Ovaj festival prevazilazi jaz između realnih potreba publike i (ne)dostupnosti kulturnih i umetničkih sadržaja koji ne znaju za granice.

Ovaj festival istovremeno afirmiše mlade i posebno talentovane domaće stvaraoce, dok ističe i ono najbolje što nudi etablirana srpska pozorišna i kulturna scena. Takođe, festival promoviše srpsku kulturu i umetnost u regionu i svetu, dok paralelno domaćoj javnosti nudi najbolje internacionalne primere kulturnog i umetničkog stvaralaštva. Na taj način IFP nastoji da bude najbolji ambasador kulture i umetnosti Srbije. IFP je apolitična i van-ideološka forma, koja se bavi isključivo afirmativnom kritikom socioloških, kulturoloških i drugih fenomena savremenog, neretko konzumerističkog i materijalističkog, života u cilju unapređenja kvaliteta ličnosti i pojedinačnog i kolektivnog integriteta, kroz ispravnu percepciju kulture i umetnosti. Time je uloga IFP-a mnogo značajnija, jer publici nudi sadržaje koji su kontra teža savremenim medijskim formama čija je isključiva namena masovna gledanost, bez fokusa na kvalitet kreiranih i plasiranih sadržaja.

Ifp
foto: Promo
00:29

KAD SE ELITA ČASTI! BORJANKIN ČAS BONTONA ZA SANJU: Ljudi, htela sam da budem smešna i zanimljiva, ispala sam glupa, oprostite mi!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.