KISIĆ TEPAVČEVIĆ SVE OBJASNILA: Zna se kome je namenjena treća doza vakcina i kada treba da se primi!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen Youtube

nakon sednice kriznog štaba

KISIĆ TEPAVČEVIĆ SVE OBJASNILA: Zna se kome je namenjena treća doza vakcina i kada treba da se primi!

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da je primena treće doze vakcine preporuka koordinacionog tela za imunizaciju u skladu s medicinski potkovanim dokazima

Objavljeno:

Ministarka Darija Kisić Tepavčević obratila se nakon današnje sednice Kriznog štaba gde je zaključeno da se uvodi treća doza vakcine. Ona je otkrila kome je sve ova treća doza namenjena, kao i kada bi trebalo da se primi.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da je primena treće doze vakcine preporuka koordinacionog tela za imunizaciju u skladu s medicinski potkovanim dokazima, ali i objasnila da se ovakva istraživanja još uvek vode u svetu i da nema finalnih zaključaka.

"Ono što jeste bio zaključak da kada je u pitanju treća doza, u prvoj grupi su one osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja koja su u vezi sa oslabljenim imunitetom. To su pre svega osobe koje su imale transplataciju organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa hroničnim oboljenjem jetra, bubrega, pluća...", istakla je ministarka i dodala:

"To je u ovom momentu grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača taj post-vakcinalni imunitet trećom dozom kada istekne 6 meseci od primanja druge doze vakcine."

"Istraživanja se nastavljaju da bi se utvrdilo kada, kome, koju i u kom vremenskom roku je potrebno dati dodatnu dozu vakcine", istakla je ona i apelovana na sve građane da se vakcinišu.

Takođe, na današnjoj sednici je odlučeno da se oko brojnijih manifestacija primeni pravilnik po modelu koji je bio na EXIT festivalu. To praktično znači da će na sve veće skupove, kulturne, sportske i druge događaje vakcinisani ulaziti sa potvrdom da su vakcinisani dok će drugi morati da imaju negativan PCR ili antigenski test.

55:47

PULS SRBIJE 28-07-2021 1-DEO

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.