Obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa
Svetski dan borbe protiv hepatitisa, Foto: Promo

"Hepatitis ne može da čeka"

Obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je te godine uvedeno pet inovativnih lekova za najprioritetnije kategorije pacijenata, a da je 250 pacijenata, koji su ispunjavali uslove, dobilo terapiju

Objavljeno:

Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se danas pod sloganom "Hepatitis ne može da čeka", a procenjuje se da je u Srbiji oko 70.000 hiljada ljudi zaraženo virusnim hepatitisom B i C.

Pozitivan pomak u lečenju hepatitisa, infekcije koja dovodi do bolesti jetre i nastanka hepatocelularnog karcinoma, napravljen je 2018. godine, od kada Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) finansira savremene terapije koje uspešno dovode do izlečenja.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je da je te godine uvedeno pet inovativnih lekova za najprioritetnije kategorije pacijenata, a da je 250 pacijenata, koji su ispunjavali uslove, dobilo terapiju.

"Hepatitis C je oboljenje koje se zahvaljujući najnovijoj terapiji može izlečiti za kratak vremenski period, a terapija je efikasna u 95 odsto slučajeva", rekla je Škodrić na konferenciji za novinare.

Predsednica udruženja "HRONOS", koje okuplja obolele od hepatitisa, Ivana Dragojević, istakla je da svakih trideset sekundi jedna osoba u svetu umre zbog posledica uzrokovanih virusnom infekcijom jetre, a da je najveći problem što pacijenti skoro da nemaju nikakve simptome, sve dok se bolest ne razvije.

"Hronični hepatitis B i C su bolesti koje ostaju neprepoznate, jer pacijenti nemaju mnogo simptoma zbog čega najveći broj njih i ne zna da je inficirano, što otežava samo lečenje", rekla je ona i dodala da vakcina za hepatitis B postoji, kao i da je efiksana, dok za za hepatitis B nema vakcine.

Epidemiolog Instituta "Batut" Violeta Rakić rekla je da su u Srbijii u 2020. godini registrovane 134 osobe koje su obolele od svih oblika virusnih hepatitisa B i C, a da najveći rizik od dobijanja te infekcije imaju osobe u kategoriji između 30 i 39 i više godina.

"Važno je da se poštuju sve mere da ne dođe do te infekcije, a to se može sprečiti korišćenjem lične zaštitne opreme i sterilnih instrumenata prilikom pružanja kozmetičkih usluga kao što je tetoviranje, stavljanje trajne šminke, pedikir, manikir", rekla je Rakić.

Ona je istakla da je u svim Zavodima za javno zdravlje Srbije moguće besplatno i anonimno testiranje na hepatitis B i C.

Predsednik Udruženja infektologa Srbije Tomislav Preveden objasnio je da se virusni hepatitisi nalaze na drugom mestu svih zaraznih bolesti, odmah iza tuberkuloze, kao i se godišnje registruje tri miliona novoinficiranih osoba.

"Većina zaraženih ne zna da je inficirana ovim virusima, a nažalost, nelečena infekcija uzrokuje zdravstvene posledice i teška oštećenja. Ključno je smanjiti rizik za prenošenje ovih krvnoprenosivih infekcija", naveo je Preveden.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se svakog 28. jula.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.