POD ZAŠTITU JE STAVLJENO VIŠE OD 300 VRSTA PTICA: Oglasili su se iz Zavoda, ovo su DETALJNI SPISKOVI!
Beloglavi sup, ilustracija, Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

RESURSI PRIRODE

POD ZAŠTITU JE STAVLJENO VIŠE OD 300 VRSTA PTICA: Oglasili su se iz Zavoda, ovo su DETALJNI SPISKOVI!

Zavod je naveo da su brojne aktivnosti i sprovedene mere dovele do značajnog poboljšanja ukupnog konzervacionog statusa više divljih životinjskih vrsta

Objavljeno:
  • 1

Zavod za zaštitu prirode saopštio je, povodom Svetog dana zaštite prirode, da je u Srbiji pod zakonsku zaštitu stavljene 2.633 divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u cilju očuvanja ukupnog biodiverziteta kao resursa prirode.

Na spisku se najviše nalazi, ptica - 307 vrsta: odredjene vrste gnjuraca, kormorana, pelikana, čaplji, roda, plamenaca, gusaka, pataka, brojne vrste ptica grabljivica - belorepan, beloglavi sup, orao zmijar, mišar, orao krstaš, suri orao.

Tu su i sokolovi, tetrebi, velika droplja, ždralovi, barske koke, prdavac, rudnici, galebovi, čigre, golubovi, sove, detlići, ševe, svračci, puzići, strnadice, zebe.

Zatim su na tom spisku i sisari - 50 vrsta: medju kojima su i jež, rovčice, krtice, šišmiši, veverica, tekunica, voluharice, slepo kuče, više vrsta miševa, puhovi, skočimiš, lasica, vidrica i vidra, kune, jazavac, ris i divlja mačka.

Beskičmenjaka je 609 vrsta: 73 paukolike životinje, 377 insekata, 1 školjka, 60 vrsta puževa, 5 prstenastih glista i drugih, na primer ; rečna školjka, rečni rak, mravlji lav, šumski mrav, jelenak, nosorožac, lastin repak.

Zavod je naveo da su brojne aktivnosti i sprovedene mere dovele do značajnog poboljšanja ukupnog konzervacionog statusa više divljih životinjskih vrsta, poput beloglavog supa, mrkog medveda, oporavka populacija vidre, evropskog jelena i divokoze, reintrodukcije evropskog dabra, održavanje staništa i populacije velike droplje.

Zavod za zaštitu prirode Srbije će u Prirodnjačkom centru Svilajnac, održati sutra, 29. jula sa početkom u 11 časova, radionicu "Znanjem protiv straha", za učenike nižih razreda osnovne škole.

"Cilj radionice je da deca na zanimljiv način i kroz igru saznaju koje vrste zmija i drugih gmizavaca žive u našoj zemlji, kako se ponašati i postupati sa njima ukoliko se nadjemo u njihovoj blizini i zašto je značajno da sačuvamo ove živitnje, kako bi se oslobodili neracionalnog straha koji postoji u javnosti od ovih životinja. Zbog ugroženosti, pre svega njihovih staništa sve vrste zmija koje žive u Srbiji proglašene su za zaštićene vrste", naveo je Zavod za zaštitu prirode.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media