VOJVODINA POKRENULA PROJEKAT RANOG OTKRIVANJA RAKA PLUĆA: Skener pokazuje male tumorske senke!
Operacija, Foto: Zorana Jevtić

važno

VOJVODINA POKRENULA PROJEKAT RANOG OTKRIVANJA RAKA PLUĆA: Skener pokazuje male tumorske senke!

U poslednjih deset godina, naime, broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećan je za 12 odsto pri čemu je rak pluća najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena

Objavljeno:

Pokrajinska vlada je pokrenula projekat ranog otrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

U poslednjih deset godina, naime, broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećan je za 12 odsto pri čemu je rak pluća najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.

Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. Ishodi lečenja su veoma nepovoljni, jer se ovaj tumor dugo razvija bez simptoma koji se javljaju u poodmakloj fazi, zbog čega je procenat izlečenja veoma mali.

Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, a svaka kutija cigareta oduzima 270 minuta života.

Projekat koji je pokrenula Pokrajinska vlada sprovodi se na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Za 10 meseci trajanja ovog pilot-projekta u Novom Sadu, uz prekide zbog epidemije kovida 19, pregledana su 543 pacijenta i otkriveno njih osam sa karcinomom.

Ovom metodom obuhvaćene su visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine. Pozivaju se svi građani Novog Sada koji prepoznaju jedan od ovih kriterijuma kod sebe da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom i obave preventivni pregled pluća.

Bonus video:

00:55

Radiolog otkriva kako da se zaštitite od karcinoma

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.