DA LI KORONA MOŽE SMANJITI MUŠKI POLNI ORGAN? Urolog Milošević otkriva sve nuspojave zlokobnog virusa!
Urolog Aleksandar Milošević, Foto: Printscreen

zdravlje i saveti

DA LI KORONA MOŽE SMANJITI MUŠKI POLNI ORGAN? Urolog Milošević otkriva sve nuspojave zlokobnog virusa!

Dolazi do manjeg broja spermatozoida

Objavljeno:

Urolog dr Aleksandar Milošević otkrio je sve o uticaju korona virusa na muški polni organ!

Otkako se pojavio kovid-19, govori se o tome da potencijalno može da utiče na muški polni organ i na reprodukciju. Šta se o tome do sada zna, za K1 je otkrio urolog dr Aleksandar Milošević.

"Za sada sojevi korone nisu pokazali preterani afinitet prema žlezdanom tkivu kao što su pljuvačne žlezde ili testisi. Pravi rezultati će biti tek kada deca, osetljivi testisi, znači oni pre puberteta, prođu koronu, kako će odreagovati i da li će odreagovati sterilitetom ili ne. Za sada su to opšti znakovi slabljenja kao kod svake infekcije, dolazi do manjeg broja spermatozoida, oni su nešto slabije pokretni jer spermatozoidi su naše najosetljivije ćelije. Ako popijemo, oni će biti pijaniji od nas, ako pušimo oni će više biti otrovani nikotinom nego mi. Tako da, jedan zdrav život sigurno će manje uticati. Ono što je činjenica je da mi danas živimo jako loše, manjak kretanja, previše kompjutera, neaktivnost dovodi do smanjenja životnog potencijala, a na taj način i do smanjenja lučenja hormona koji dovode do stvaranja spermatozoida".

Na pitanje da li je zaista tačno da korona virus može da dovede do smanjenja penisa. Urolog kaže:

"Ja ne mogu to da prihvatim zdravo za gotovo, to su istraživanja. Do smanjenja može da dođe ako zbog infekcije dolazi do gubitka nadražaja, smanjenja libida, automatski onda organ nije u upotrebi i može da dođe do određenih poremećaja u njegovoj strukturi. Mi imamo otprilike šest noćnih erekcija, organ radi i kad nismo u seksualnoj akciji, međutim, ako bolest utiče na smanjenje broja noćnih erekcija, to teoretski može da dovede do smanjenja organa. S godinama i padom testosterona dolazi do smanjenja broja noćnih erekcija, testosteron počinje da pada od 40. godine, ali hajde da kažemo da ozbiljnije pada posle 50".

On je pojasnio i na koji način kovid-19 može indirektno da utiče na smanjenje muškog "ponosa".

"Pored toga što virus ulazi respiratorno, on ulazi vrlo lako kroz pluća u krvne sudove i jedan od prvih simptoma je koagulacija. Naravno da mikrokolagulacije u samim sinusoidima, tkivima u penisu, mogu dovesti do zapušavanja određenog broja. Ako dođe do zapušavanja, te mikrokoagulacije mogu dovesti do smanjenja elastičnosti erektivnog tkiva, znači indirektno do smanjenja penisa, slabijeg punjenja krvi, slabije funkcije. Teoretski je sve to moguće, ne postoji neka velika studija koja je to dokazala, ali sam mehanizam delovanja virusa može da ukaže na tu mogućnost".

Dr Milošević pojasnio je i da li korona virus može da ostavi posledice u vidu steriliteta.

"Ono što definitivno imam u praksi, to je relativno kratka studija da bi bila objavljena, to je da stvarno pacijenti za vreme leta, posle kovida, imali su nešto manji broj spermatozoida, to je činjenica. Da li će se to povratiti, to ćemo da vidimo. Sigurno neposredno utiče na kvalitet sperme, oštećuje je, dugoročno će se videti, pogotovo kod male dece, kod njih ne znamo šta će ostaviti. Postoji rutinska terapija, ništa specijalno se ne daje za same spermatozoide, ali odmor generalno je terapija za sve. Ako telo daje signal da smo umorni, ne treba na silu ništa da radimo".

Onima koji su, kako kaže, "u fazi da prave decu", savetuje da se ne zamaraju preterano jer to ne pogoduje spermatozoidima.

"Šetnje predveče, bez trčanja, pogotovo ako ste u fazi da pravite decu. Jeste bitno raditi određene vežbe u neko normalno doba dana, da bi se održao nivo testosterona".

Urolog otkriva i da li vakcine utiču na plodnost i da li savetuje muškarcima da se vakcinišu.

"Poslednji podaci koje imam da Fajzer ima nekog efekta i da treba čekati Fajzer vakcinu, za razliku od ovih drugih koje pitanje je koliko su efikasne. Nema podataka jasnih, sreća je što mala deca pre puberteta ređe obolevaju. Mislim da Fajzer vakcina sigurno ima manji efekat na plodnost, ako ga ima uopšte, nego sama bolest, pogotovo ako dođe s temperaturom. Sama činjenica da u nekim potentnim godinama kada možete da napravite decu proživite jedan period od mesec dana sa povišenom temperaturom, vama će dugo trebati da oporavite funkciju. Jer, uloga skrotuma, kesice je upravo da reguliše temperaturu. Testisi su vrlo osetljivi na sve negativne agense, pa tako i na povišenu temperaturu. Sigurno svi procesi koji dovode do lošeg stanja u organizmu mogu da utiču na testise, što je najčešće privremenog tipa".

03:57

ZAMEŠALA ZADNJICOM I NAPRAVILA LOM! MILICA PAVLOVIĆ IZGRMELA NA NASTUPU: Publika u TRANSU!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.