MISTERIJA JEZERA ĆELIJE UTERUJE STRAH U KOSTI: Koje tajne krije jezero u obliku ZMAJA?
Jezero Ćelije, Foto: Printscreen

INTERESANTNO

MISTERIJA JEZERA ĆELIJE UTERUJE STRAH U KOSTI: Koje tajne krije jezero u obliku ZMAJA?

Sastoji se od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog

Objavljeno:

Misteriozne stvari vezuju se uz priče o jezeru Ćelije, nedaleko od Kruševca. Prvo, ova akumulacija, sa koje se više od 200 hiljada stanovnika Kruševca i okolnih mesta snabdeva zdravom pijaćom vodom, liči na zmaja.

Površina mu je oko 598 kvadratnih kilometara, a najveća dubina jezera iznosi 41 metar. Sastoji se od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog. Na jezero se može stići iz dva pravca: Niša, odnosno Prokuplja – Blaca i Kruševca.

Međutim, uprkos lepoti Ćelija, postoji jeziva legenda od koje se ledi krv u žilama. Naime, u mestu Zlatari, gde je sedamdesetih godina prošlog veka zarad veštačkog jezera pregrađena reka Rasina, nalazilo se selo koje je prema pričama ovdašnjih meštana pola izmešteno, a pola potopljeno.

Ono što je još bizarnije jeste priča da je potopljeno i groblje, ali i crkva. Prema toj priči, u koju neki meštani još uvek veruju, u vodi se može povremeno uočiti i krst sa vrha crkve. Cela ova priča dobija još jeziviji prizvuk ako se doda i činjenica da jezero, koje liči na zmaja, gotovo svake godine "uzme po neki život".

Sa površine akumulacije se , takođe, svake godine izvadi na stotine tona raznoraznog otpada i netreterinaih slivova reka Rasine i Blatašnice. U Regionalnoj privrednoj komori Kruševca u protekla dva dana održana je Ekološka radionica ,,Mapiranje zainteresovanih strana I Plan komunikacije- iskustva Švedske, koja predstavlja jednu od niza aktivnosti u okviru krajnjeg cilja.

Zaštite jezera Ćelije, koje se sprovode kroz projekat podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU. Predavači su bili eksperti iz Švedske, čija vlada sprovodi projekat.

Kako se čulo , planira se da 80 odsto lokalnih samouprava obuhvaćenih Regionalnim sistemom vodosnabdevanja bude uključeno u integralno upravljanje akumulacijom i da bar 70 odsto gradjana bude informisano o neohodnosti održivog korišćenja jezera. Očekuju se i odgovarajuće aktivnosti u opštinama Brus i Blace, odakle dve pritoke, Rasina i Blatašnica, primaju netretirane otpadne vode i ulivaju ih u akumulaciju jezera Ćelije.

00:16

MAJA I ALEN OTKRILI POL BEBE! Hadrović skočio od sreće, grli i ljubi trudnu devojku, a već su izabrali i IME! (VIDEO)

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.