OVAJ VIRUS MOŽE DA IZAZOVE RAK GRLIĆA MATERICE: Dr Kesić upozorila na bolest koja postaje sve češća u Srbiji!
prof. dr Vesna Kesić, Foto: SCREENSHOT/RTS

važna tema

OVAJ VIRUS MOŽE DA IZAZOVE RAK GRLIĆA MATERICE: Dr Kesić upozorila na bolest koja postaje sve češća u Srbiji!

Prema rečima doktorke, najveći problem je to što žene ne idu na redovne preglede, što je jedini način da se bolest otkrije na vreme

Objavljeno:

Karcinom grlića materice drugi je po smrtnosti kod žena, od kojeg dnevno premine, a obole tri.

"Taj broj tri je i dalje visok, i posle 20 godina nas svrstava u jednu od zemalja sa najvećim brojem novootkrivenih slučajeva. Ovo je bolest koja može da se spreči otkrivanjem prekanceroznih promena i koja se može izlečiti", rekla je ginekolog-onkolog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u KC Srbije prof. dr Vesna Kesić za RTS.

Prema rečima doktorke, najveći problem je to što žene ne idu na redovne preglede, što je jedini način da se bolest otkrije na vreme.

"Simptoma nema, žene nemaju naviku da odlaze na preglede, ali znakova bolesti ima i mi smo u stanju da ih prepoznamo ako žene dođu na pregled. Žene ne dolaze na pregled jer očekuju simptome, svako od nas čeka simptome da bi otišao na pregled. Mi stalno insistiramo da to treba da bude redovan pregled, navika koju žena treba da stekne".

Stalno se pominje da je HPV odnosno humani papiloma virus uzrok raka grlica materice. Dr Kesić razjasnila je ovu teoriju.

"Danas je prihvaćeno da je uzrok karcinoma grlića materice taj humani papiloma virus. Međutim, iako je neophodan, on nije dovoljan. Uz tu infekciju neophodno je postojanje brojnih drugih kofaktora, jer da nije tako, bilo bi tragično za ovu planetu jer HPV je najčešća seksualno prenosiva infekcija. U dobu od 20-25 godina polovina mladića i devojaka nosi taj virus. Kaže se da 80 odsto ljudi, praktično svi seksualno aktivni, nekada u životu su imali, imaju ili će imati HPV. Zamislite kad bi svi dobili karcinom anusa, penisa, vagine, grlića... Svi treba da znaju da je prirodni tok te infekcije za koju se kaže da je povezana sa rakom grlića jača od povezanosti pušenja sa karcinomom pluća. Vraćam se na ono što je najvažnije zapamtiti, ta infekcija se kao i svaka druga u zdravom organizmu, u očuvanom imunom sistemu, eliminiše sama od sebe".

Ona je pojasnila i šta to otežava organizmu da se izbori sa HPV-om.

"Najveći dodatni faktor u kojima virus može da napravi problem su smanjen imunitet, pušenje, dugotrajna oralna kontraceptiva, sve ono što ne dozvoljava organizmu da se izbori protiv infekcije".

Kada je reč o vakcini protiv HPV-a, dr Kesić kaže da je važno znati da ona ne štiti u potpunosti.

"HPV vakcina jeste uvrštena u zdravstveni kalendar, ali nije obavezna. Mislim da je u ovom momentu to opravdano, postoji mnogo toga što treba znati o vakcini pre nego što se bezuslovno kaže za smo ili protiv. Ta vakcina ne štiti potpuno, trajno, ima svoje negativne i neželjene efekte i na kraju je jako skupa. Duboko verujem u to da će ta vakcina biti kraj raka grlića, ali onda kada bude pružala potpunu zaštitu", zaključila je ginekolog-onkolog.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.