MILUTIN IZ KRALJEVA PREKO POŠTARA SAZNAO DA JE PREMINUO: Njegova žena dobila ŠOKANTNO PISMO, u trenu se ZALEDILA
Milutin Petrović iz Kraljeva, Foto: Printscreen RTS

AU...

MILUTIN IZ KRALJEVA PREKO POŠTARA SAZNAO DA JE PREMINUO: Njegova žena dobila ŠOKANTNO PISMO, u trenu se ZALEDILA

Postavlja se pitanje da li je Milutin Petrović koji je preminuo ista osoba kao i zašto sud i javni beležnik u Kraljevu nisu pokušali da dobiju izvod iz matične knjige rođenih

Objavljeno:
  • 108

Milutin Petrović iz sela Sibnice kod Kraljeva saznao je da je preminuo, jer je njegova žena dobila poziv od notara za početak ostavinske rastave.

On je je podneo krivičnu prijavu protiv njemu nepoznatog lica koje je neosnovano prijavilo da je preminuo, pitajući se ko je prijavio njegovu smrt i kako je došlo do greške. Kako kaže, poziv za raspravu njegovu ženu je zatekao u dvorištu.

"Žena je čitala, kada sam pogledao u ženu, ona je bila sva plava, pomodrela. Ona je još jednom pročitala to i kaže ja sam postala udovica", kaže Milutin.

Kako kaže, prvo su se obratili notaru, ali pošto je to prošlo bez uspeha, obratili su se advokatu, ali ni on nije imao mnogo sreće zbog osporavanja punomoćja koje je priložio. Pokušali su i u sudu da otkriju ko je i na osnovu čega pokrenuo postupak ostavinske rasprave, ponovo bez uspeha. Na kraju je protiv nepoznate osobe podneo krivičnu prijavu.

"Ako postoji umrlica, da vidimo ko je izdao umrlicu. Rastrojen sam, ako mogu da kažem, stvarno sam rastrojen. I cela porodica mi je rastrojena", dodaje Milutin Petrović.

Naime, postupak ostavinske rasprave pokreće se kada matična služba dostavi sudu izvod iz knjige umrlih. Pokretanje ovog postupka može da zatraže članovi porodice, ali i svako drugo koje dokaže da ima interes u tome, što se i desilo u ovom slučaju.

"Predlog za pokretanje ostavinskog postupka podnela je Banka Poštanska štedionica, uz dostavljanje Ugovora zaključenog sa Milutinom Petrovićem iz Sibnice, čime je dokazala svoj pravni interes za pokretanje istog. Uz predlog je dostavila i rešenje Osnovnog suda u Kragujevcu da je u određenom sporu odbačena tužba podneta protiv Milutina Petrovića, jer je isti preminuo", navode iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Postavlja se pitanje da li je Milutin Petrović koji je preminuo ista osoba kao i zašto sud i javni beležnik u Kraljevu nisu pokušali da dobiju izvod iz matične knjige rođenih.

"Prilikom sprovođenja postupka, javni beležnik je u skladu sa Zakonom o vanparničnom postupku ovlašćen da pribavlja potrebne podatke i isprave od nadležnih organa, pa i matičnih službi, što je trebalo učiniti i u konkretnom slučaju", naglašavaju iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Miroljub Stanisavljević, javni beležnik iz Kraljeva kaže da je dobio spise predmeta u kome nije bilo izvoda iz knjige umrlih, već ranije rešenje Osnovnog suda u Kragujevcu, iz 2019. godine, kojim je tužba banke odbačena kao nedozvoljena zbog konstatacije da je tuženi preminuo.

"Kao javni beležnik, ostavinske postupke sprovodim po rešenju suda, nakon što sud utvrdi da je nastupila smrt ostavioca", dodaje Stanisavljević. Kako saopštavaju u Osnovnom sudu u Kraljevu,, predmet će nakon vraćanja na sud, a predlog banke za pokretanje ostavinskog postupka biće odbačen.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media