ZARAŽENI INDIJCI IZOLOVANI U NIŠKOM HOTELU: Preti im krivična ako izađu, kontroliše ih policija
Niš, Foto: Google street view

ONEMOGUĆENO NAPUŠTANJE ZGRADE

ZARAŽENI INDIJCI IZOLOVANI U NIŠKOM HOTELU: Preti im krivična ako izađu, kontroliše ih policija

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" izdao je saopštenje 9. jula, kojim je Indija stavljena nа listu zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti kovid 19 zа tеritоriјu Rеpubliке Srbiје

Objavljeno:

Dvojica državljana Indije koji borave u Nišu, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, trenutno se nalaze izolovani u sobama jednog niškog hotela i onemogućeno im je napuštanje zgrade.

Ukoliko prekrše ovu zabranu, preti im krivična prijava zbog nesprečavanja širenja zaraze kovidom 19, saznaje Telegraf.rs.

O čitavom slučaju su obavešteni i pripadnici niške policijske uprave, koji po nekoliko puta dnevno obilaze hotel koji je sad delimično u funkciji karantina. Takođe, policija kontroliše i postupanje po naloženim merama.

Inače, prisustvo indijskih državljana u ovom gradu je primetno, a ljudi negoduju često zbog toga, strahujući od zaražavanja delta sojem virusa koji hara Indijom.

Podsećamo, u Nišu trenutno boravi oko 350 Indijaca.

Ovim povodom novinarka "Telegrafa" obratila se upravi hotela u kojem su smešteni zaraženi indijski državljani, ali joj je rečeno da su u gužvi, da nisu u situaciji da daju izjave jer su na sastancima, te da pozove kasnije. Nakon ponovnog pokušaja da ih kontaktira, prestali su da se javljaju.

Takođe, nešto ranije, novinarka je kontaktirala i niški Institut za javno zdravlje, ali je direktor ustanove odbio poziv sa obrazloženjem da je na sastanku. I u ranijim situacijama, ova ustanova se nije oglašavala povodom situacije izazvane pandemijom.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" izdao je saopštenje 9. jula, kojim je Indija stavljena nа listu zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti kovid 19 zа tеritоriјu Rеpubliке Srbiје.

Takođe, Vlada Srbije donela je i dopunu Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom.

"U izuzetnim slučajevima, kada postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti COVID-19 bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (novi sojevi virusa i sl.), licima iz stava 1. ove tačke može se naložiti i odrediti mera kućne izolacije u trajanju najviše do 7 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Republike Srbije, a o kojoj sumnji Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' bez odlaganja obaveštava Ministarstvo zdravlja – Sektor za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Upravu granične policije", navodi se u dopuni.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.