U SRBIJU JE STIGAO VELIKI CIKLON IZ NEMAČKE: Odmah se oglasio poznati meterolog i otkrio šta nas tačno čeka (FOTO)
Ilustracija, Foto: Sat24.com

RHMZspremite se

U SRBIJU JE STIGAO VELIKI CIKLON IZ NEMAČKE: Odmah se oglasio poznati meterolog i otkrio šta nas tačno čeka (FOTO)

- Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona

Objavljeno:

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Srbiju stigao ciklon koji se nalazio iznad Nemačke, koje je ozbiljno pogođena poplavama, te najavio da ćemo biti pod ciklonom do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina.

- Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona. Centar ovog ciklona je iznad južnih krajeva Jadranskog mora i veoma je prostran, pa ga presreću centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbija. Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilan sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kao i prethodnih dana u našu parcelu stigle su velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže čestice iz Sahare, koje će biti vidljive na prozorima i na vozilima. Ova pojava je potpuno prirodna i ubijena za naše područje, naročito tokom proleća, dok leti vrlo retko, što ovog leta nije bio slučaj - kazao je Đurić.

On je objavio da u Srbiji reke i potoci imaju veoma nizak vodostaj zbog prethodnom sušnog perioda, tako da ne postoji opasnost od izlivanja reka.

- Ali pri ovakvim obilnim padavinama uvek postoji opasnost na manjim tokovima od bujičnih poplava, kao i od rizik od odvodnjavanja sistema ne u urbanim sredinama mogu da uzmu veliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu - napisao je on.

Meteorolog je istakao da ciklon koji se nalazio iznad Nemačke sada je u Srbiji, ali ponovio da nema opasnosti od poplava.

- Ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog područja, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja - napisao je Đurić.

Bonus video:

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.