ČUBRILO HITNO UPOZORAVA: Stiže nam VREMENSKI UDAR!
Kiša, Foto: Beta / Dragan Gojić

OGLASIO SE

ČUBRILO HITNO UPOZORAVA: Stiže nam VREMENSKI UDAR!

Najmanje kiše pašće nad većim delom Jadrana i, kako pretpostavlja Čubrilo, na krajnjemseveroistoku regiona

Objavljeno: 20:44h

Tokom današnjeg dana oblaci će zavladati našim regionom i sa sobom doneti veoma snažne grmljavinske pljuskove koji bi posle podne negde mogli da prerastu i u vremenske nepogode.

Slično vreme očekuje nas i narednih dana, a kada ćemo ponovo uživati u suncu, otkrio je meteorologMarko Čubrilo.

"Najsnažinije nestabilnosti se za sada očekuju prvo nad središnjim delovima BiH, središnjoj i istočnoj Srbiji, da bi se zatim posle podne polako proširili nad gotovo ceo region. U toku noći obilne padavine bi zahvatile i središnje i zapadne predele Hrvatske kao i zapad BiH. Padavine će imati dosta neobičan pravac pružanja s obzirom na to da nam dolaze u sklopu jugoistočnog i istočnog strujanja koje se javlja kao posledica ciklona nad Jadranom", piše Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Padavine do utorka

Smena suvih perioda i jake grmljavine očekuju se sve do utorka i do tada postoji opasnost od nepogoda koje će biti praćene obilnom kišom (40mm za sat vremena), olujnim vetrom i jakim sevanjem, ističe meteorolog.

Najmanje kiše pašće nad većim delom Jadrana i, kako pretpostavlja Čubrilo, na krajnjemseveroistoku regiona.

"Svugde gde padne preko 50mm taloga, može biti problema sa viškom vode, a tamo gde padne preko 100mm su nažalost izgledne lokalne poplave. Ističem da će to biti lokalne pojave i da se velike reke poput, Save, Una, Bosne, Drine, Save, Kolubare, Dunava, Morave (sve tri), Peka, Timoka, Tise, Mlave… gotovo sigurno neće izlivati ali će im vodostaji biti u naglom porastu", piše Čubrilo.

S druge strane, planinske reke i potoci, kao i manje pritoke pomenutih reka, mogle bi da prevaziđu svoja korita i uslove nagle bujične poplave.

"Ovo posebno važi za zapadnu BiH, delove središnje i istočne BiH, zapadnu i jugozapadnu Srbiju gde bi najverovatnije palo od 100mm do 170mm taloga, što su zaista ogromi padavinski totali. Za sada se katastrofa razmera one koja je zadesila delove Nemačke ne očekuje jer će ti totali uglavnom da se akumuliraju u 4-5 dana ali u nekim mestima koja su blizu tokova koji su skloni izlivanju može biti velikih problema", smatra Čubrilo.

Dodaje da će u Panonskoj niziji biti moguće pojave podrumskih voda i vode na njivi, ali će najveći problem predstavljati naleti tučonosnih oluja, koje će napraviti veliku štetu. Napominje da nije moguće sa sigurnošću reći gde će se oluja formirati, te je moguće da dođe do odstupanja.

"Vetar će uglavnom biti istočnih smerova, a u zoni jake kiše i pljuskova može biti olujan. Sve do sredine naredne nedelje maksimumi uglavnom ispod +30 stepeni Celzijusa, a najsvežiji dan će biti ponedeljak ili utorak kada bi se maksimumi uglavnom zadržali ispod +25 stepeni Celzijusa", piše Čubrilo.

Od utorka sledeće nedelje pretežno suvo i toplije, ali se za sada velike vrućine ne očekuju, dok bi najtoplije trebalo da bude oko 25.07. posle čega može malo osvežiti.

"Naredni dani donose veoma obilne, ponegde za jul i rekordne količine kiše, ukoliko se nalazite u nekom od rizičnih područja, preduzmite sve moguće mere prevencije, jer kad voda krene da plavi više nema vremena", savetuje meteorolog.

Bonus video:

00:43

NEVREME U RAŠKOJ OBLASTI

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.