LJUDI, TOKOM LETA ZABORAVITE NA ĆEVAPČIĆE I ROŠTILJ: Nutricionistkinja upozorila da NE JEDEMO mleveno meso
Roštilj, Foto: Nebojša Mandić

obratite pažnju

LJUDI, TOKOM LETA ZABORAVITE NA ĆEVAPČIĆE I ROŠTILJ: Nutricionistkinja upozorila da NE JEDEMO mleveno meso

Nutricionistkinja koja je već objasnila greške pri konzumiranju voća i sladoleda rekla je da je naročito mleveno meso opasno po vrućini, iz dva razloga

Objavljeno:

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je na Prvoj o unosu proteina tokom vrelih dana i upozorila na opasnosti koje vrebaju iz omiljenog srpskog specijaliteta, roštilja.

Nutricionistkinja koja je već objasnila greške pri konzumiranju voća i sladoleda rekla je da je naročito mleveno meso opasno po vrućini, iz dva razloga.

"Mi treba da jedemo ono što volimo, ali da pazimo. Nemojte jesti jake sireve niti masno meso, uzmite 'lajt' varijantu. Riba morska, i to bela, file pileći ili ćureći. Oslobodite se viška masnoće, neće vam prijati kada je toplo", rekla je ona.

"Ako grilujete nemasno meso, to je u redu, ali da bi roštilj stvarno bio ukusan on mora da ima masnoću, tako da to nije to. Mleveno meso posebno izbegavajte, naročito je pitanje možemo li po vrućini da zadržimo standard bakteriološke ispravnosti", rekla je ona.

Kao prilog, dodajte dosta svežeg i obarenog povrća, pomešajte ih u salatu.

"Povrće obavezno uz meso, i sveže kao salatu, i termičko obrađeno. Salatu pripazite, ne stavljajte puno ulja, stavite jako malo da ne bi bila teška. Mladi kupus je sada odličan, paradajz, paprika, zelena salata, sve što je sada u sezoni uzmite i napravite mešanu salatu. Ljudi sipaju ulje kao piće", rekla je ona i rukom pokazala kako većina od nas "toči" ulje u salatu, bez mere.

"Vi ako stavite 50 grama ulja u salatu, dobili ste 450 kalorija. Začini su ključni! Sveže i suve travčice stavite, pa tu je i limun... Može salata biti ukusna i bez ulja. Nana, bosiljak i origano su odlični, daju fantastičnu aromu i puni su gvožđa. Beli luk stavite u salatu, nemojte da se plašite", rekla je ona.

Ako volite obrok salate, izbegnite težak dresing, u kojem često bude majoneza, i začinite je sa malo maslinovog ulja i limuna, rekla je ona.

"Napravite od svežeg povrća uz mešavinu sa barenim. Recimo, sveža salata, barena boranija, i onda uz to malo mesa. Fantastičan je sada dimljeni losos, dodajte to bebi spanaću i začinite limunom, to je kompletan obrok", rekla je ona.

Ukoliko treniramo, kalorijska vrednost trebalo bi da bude povećana, ali da opet vodimo računa da namirnice budu nemasne i "laganije".

"Možete povećavati kalorije kroz sir, kačkavalj, a ko ozbiljno trenira on zna da će belančevine dobiti iz jaja. Pojedite tri cela jaja, gomilu belanaca i bićete super", rekla je ona.

15:05

VEČERNJI DNEVNIK 14.07.2021.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.