DELTA SOJ SE BRZO UMNOŽAVA, ALI MOŽEMO DA GA ZAUSTAVIMO: Dr Jovanović o trenutnoj situaciji
Tanja Jovanović, Foto: printscreen/youtube

KORONA virus

DELTA SOJ SE BRZO UMNOŽAVA, ALI MOŽEMO DA GA ZAUSTAVIMO: Dr Jovanović o trenutnoj situaciji

Očekujemo da će neminovno doći do porasta broja inficiranih - ističe prof. dr Jovanović

Objavljeno:

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu i članica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji ocenjuje kao relativno stabilnu, ali sa tendencijom pogoršanja.

- Dokazana je nova delta varijanta virusa korona u našoj zemlji koja ima povećanu sposobnost širenja, duplo veću od originalne vuhanske varijante i oko 50 odsto više od alfa, britanske varijante koja je i dalje dominantna u našoj zemlji. Zbog toga očekujemo da će neminovno doći do porasta broja inficiranih - ističe prof. dr Jovanović i dodaje:

- Obuhvat vakcinacijom koji je neophodan za kolektivni imunitet je povećan zbog pojave novih varijanti virusa. Tako je u ovom trenutku, za mirnu jesen potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije. Tada ne bi bilo epidemije, nego bi se infekcije javljale sporadično kod malog broja ljudi.

Naglašava da je važno da poštujemo aktuelne epidemiološke mere kako bismo sprečili nekontrolisano širenje epidemije na jesen.

- Stručnjaci prate epidemiološku situaciju te ukoliko bude potrebno mere će se prilagođavati novim izazovima kako bi zaustavili ubrzano širenje virusa. Mi kao građani ove zemlje moramo da shvatimo našu kako pojedinačnu tako i kolektivnu odgovornost za tok epidemije, što podrazumeva odgovorno ponašanje - kaže prof. dr Jovanović.

08:20

Gradonačelnik Bakić: Ponosni smo na naše jedinstvo

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.