MLADI SRBI NAPRAVILI BUM: Povećana potražnja za JEDNOM VRSTOM VOĆA - cena kilograma ide i do 8 EVRA!
Borovnice, Foto: Pritnscree/Youtube

UZGAJAJU BOROVNICU

MLADI SRBI NAPRAVILI BUM: Povećana potražnja za JEDNOM VRSTOM VOĆA - cena kilograma ide i do 8 EVRA!

Prve sadnice, priča Ivana, zasadili su pre svega za upotrebu u domaćinstvu, ali i kako bi proverili da li će ova biljka moći da se gaji u ovom kraju

Objavljeno: 18:09h

Pored šljive, maline i kupine Ivana (29) i njen suprug Goran (31) Timotić na porodičnom imanju u selu Ostružanj posadili su borovnicu. Na početku 20 žbunova, a sada već na površini od 14 ari imaju preko 400 sadnica.

Prve sadnice, priča Ivana, zasadili su pre svega za upotrebu u domaćinstvu, ali i kako bi proverili da li će ova biljka moći da se gaji u ovom kraju. Ispostavilo se da može i nakon provere hemijskog sastava zemljišta proširivali su zasad koji je sada stigao na rod.

- Kada već nije bilo posla u bankarstvu odlučila sam da zajedno sa suprugom, koji je inače keramičar i vodoinstalater, radim u poljoprivredi. Ja računam, stavljam sve na papir, bavim se prodajom. Svi su posadili kupinu, malinu i šljivu, i mi imamo 500 stabala šljive, ali je suprug želeo da probamo da gajimo borovnicu pošto je u našem kraju nema. Naša deca je vole pa da ne kupujemo bar njima. Ja sam ga podržala i tako smo krenuli - ispričala nam je Ivana.

Ovogodišnju berbu privode kraju i očekuju da će nabrati blizu 400 kilograma plavih plodova. Tim prinosom su kažu zadovoljni s obzirom da su sadnice u trećoj i četvrtoj godini vegetacije, a po žbunu u proseku je bilo po kilogram borovnice.

Ove godine je napominju borovnica brzo precvetala što ih je sprečilo da odrade pojedine tretmane, ali su i visoke temperature uticale na razvoj i sazrevanje ploda.

- Trenutno nismo u mogućnosti da postavimo zaštitne mreže pošto je to veoma skupa investicija, ali planiramo da to uradimo naredne godine, pošto se već radi o većoj količini šteta bi bilo da ukoliko bude grada ili nekih drugih vremenskih nepogoda sve bude uništeno. Pored toga u planu je da proširimo plantažu do 1.000 sadnica što bi bilo nekih 50 ari ali i da u narednim godinama budućim proizvođačima prodajemo naše sadnice - kaže Goran.

Borovnicu su uglavnom prodavali u svežem stanju, dok je jedan deo roda Ivana prošle godine preradila u sok. Najviše ovog voća prodali su na teritoriji Osečine, a ove godine imali su kupce i iz Valjeva i Beograda. Potražnja je kažu velika ali nisu svima mogli da izađu u susret, jer su još uvek količine ograničene.

- Zadovoljni smo sa cenom od pet evra po kilogramu, ali ima i onih koji je prodaju i po sedam, osam evra, u Beogradu je još skuplja. Pošto smo mladi proizvođači i prvi put smo izašli na tržište nismo išli sa većom cenom iako smo prodavali samo prvu klasu, a sitniju borovnicu smo ostavljali za nas. Sa ovom cenom od pet evra ima zarade, mada mi još možda nismo sva ulaganja pokrili jer je ovo tek treća godina. Kažu da se u četvrtoj i petoj godini otplati ono što je uloženo tako da se nadam da će naredne godine biti čistog profita - navodi Ivana Timotić.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 12.07.2021.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.