ČUDNE TAJNE NIKOLE TESLE KOJE NISTE ZNALI: Bio je opsednut JEDNIM BROJEM, a to nije ono NAJBIZARNIJE
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

naučnik

ČUDNE TAJNE NIKOLE TESLE KOJE NISTE ZNALI: Bio je opsednut JEDNIM BROJEM, a to nije ono NAJBIZARNIJE

Zasigurno je samo to da je život Nikole Tesle jedna od najvećih misterija ovog čovečanstva, baš kao injegovi izumi

Objavljeno: 18:02h

Jedan od najvećih svetskih naučnika svih vremena, Nikola Tesla, rođen je u Smiljanu na današnji dan davne 1856. godine.

Srazmerno stravičnoj oluji u noći rođenja, za njega se ne može reći da je ugledao svetlost dana, ali se svakako može konstatovao da je budućim danima to svetlo doneo.

Život, izumi, navike pa i sama smrt velikog naučnika obavijeni su velom tajne, zamotanim sa više slojeva, a najbolji pokazatelj je upad FBI-a u njegov apartman odmah po konstataciji da je preminuo.

Pored neverovatne baštine stvaralaštva, koja i dan danas predstavlja nepojmljivi algoritam čak i ekspertima, Teslin karakter je izazivao ili poštovanje ili osudu gde god da se pojavio, a poznato je da je Srbin bio sklon raznim ritualima, kojih se beskompromisno pridržavao.

Proračunat zalogaj

Prema rečima onih koji su imali prilike da se zateknu u Teslinom prisustvu dok je ručao, naučnik je pre nego što bi zalogaj prineo ustima morao izračunati njegovu zapreminu, jer u suprotnom ne bi osećao nikakvo zadovoljstvo u jelu. Išao je toliko daleko da je računao i zapreminu šoljice za kafu, kao i tanjira supe. Upravo zbog toga najčešće se izolovao i jeo sam u tišini.

Opsednutost brojem tri

Tesla je bio potpuno opsednut brojem tri, kao brojevima koji su deljivi sa tri. Morao je po tri puta zaredom oprati ruke ili isto toliko puta obići zgradu pre nego što uđe u nju. Mnogi su te njegove u najmanju ruku čudne navike povezivali sa opsesivno-kompulsivnim ponašanjem. Celibat

Iako su svetu poznate priče da gde god se pojavio slavni naučnik, oko njega su se uvek nalazile pripadnice lepšeg pola, u želji da dobiju njegovu pažnju, međutim Tesla je smatrao da će njegov doprinos čovečanstvu i samoj nauci biti znatno produktivniji ukoliko bude živeo u celibatu.

Prezir ka biserima

Tesla je osećao veliku odbojnost prema ženskim minđušama, a pre svega bisernim, te je izbegavao konverzaciju sa damama koje su ih nosile. Čuvena je anegdota da je na jednoj večeri, gde se u njegovoj blizini nalazila jedna članica visokog društva, ali je on jedva uspevao da uspostavi komunikaciju sa njom, i uporno je izbegavao da je pogleda, upravo zbog bisera koje je imala na sebi.

Insomnnija

Za Teslu se verovalo da pati od nesanice, pošto je tvrdio da mu je dovoljno svega dva sata sna noću, ali nikada lekarskim pregledom to nije utvrđeno. I sa medicinske strane ostaje dosta nedoumica oko života srpskog naučnika, ali je evidentno da je nekim stvarima bio opsednut, a neke je prezirao. Naime, svoj escajg je uvek brisao sa 18 maramica, dok se grozio okruglih i zaobljenih predmeta.

Zasigurno je samo to da je život Nikole Tesle jedna od najvećih misterija ovog čovečanstva, baš kao injegovi izumi. Naučnik je iza sebe ostavio patente koji su revolucionarno promenili tok istorije i udarli temelje novim dostignućima.

04:54

BRZE VESTI 10.07.2021. 14:55

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.