STARE BARIKADE ZAMENILI NOVIM, KFOR: Nema razloga za brigu!
Manastir Visoki Dečani, Foto: Printskrin

Nesigurnost

STARE BARIKADE ZAMENILI NOVIM, KFOR: Nema razloga za brigu!

Iz Kfora su ukazali da su radovi na izgradnji puta Dečani-Plav blokirani, jer nisu ispoštovani dogovoreni uslovi, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima

Objavljeno:

Kfor je pre nekoliko dana u blizini manastira Visoki Dečani zamenio postojeće betonske prepreke novim, preneli su RTS-u upućeni u zbivanja oko manastira i naveli da se ne radi se ni o kakvim novim barikadama.

Prištinski mediji preneli su da su oko manastira postavljene nove barikade, što je kako navode, izazvalo reakciju građana koji smatraju da barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreku za razvoj normalnog života.

Isti mediji su citirali predstavnike Kfora koji su saopštili da su barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani, ali nisu potvrdili da se radi o novim preprekama.

Iz Kfora su ukazali da su radovi na izgradnji puta Dečani-Plav blokirani, jer nisu ispoštovani dogovoreni uslovi, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima.

"Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvih aktivnosti koje mogu da oštete istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje", naveli su iz Kfora.

Dodaje se da će radovi biti nastavljeni nakon rešavanja tehničkih problema.

"Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju", ističu iz Kfor-a.

Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao je medijima na albanskom da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on insistira na tome da barikade budu potpuno uklonjene.

Organizacija "Evropa Nostra" uvrstila je srpski srednjevekovni manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Lokalne vlasti u Dečanima pet godina odbijaju da upišu zemljište koje pripada tom manastiru u katastar i pored presude kosovskog ustavnog suda.

Manastir je ugrožen i zbog izgradnje puta Dečani-Plav, za koji lokalne vlasti insistiraju da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira.

01:53

RUSKA CRKVA OSUDILA ONE KOJI NEĆE DA SE VAKCINIŠU: Evo zašto crkveni velikodostojnici u Srbiji ne pozivaju narod na imunizaciju!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.