NEMA OPUŠTANJA: Detaljno proveravanje turista pri ulasku u zemlju!
Tatjana Matić, Foto: Vlada Srbije

Korona virus

NEMA OPUŠTANJA: Detaljno proveravanje turista pri ulasku u zemlju!

Matićeva je za RTS rekla da se svi strani državljani sa čijim zemljama ne postoje protokoli, podvrgavaju kontroli i testiranju prilikom ulaska u Srbiju i boravka u zemlji

Objavljeno:

Ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić izjavila je danas da bi delta soj korona virusa mogao da ugrozi turističku sezonu, a da se svi koji nisu vakcinisani izlažu riziku.

Matićeva je za RTS rekla da se svi strani državljani sa čijim zemljama ne postoje protokoli, podvrgavaju kontroli i testiranju prilikom ulaska u Srbiju i boravka u zemlji.

"Bez obzira na sve što se dešava pozitivno, na međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji, i dalje ostaje ključno pitanje vakcinacije, uspešne i efikasne i evo to se i sada potvrđuje", rekla je Tatjana Matić.

Govoreći o turističkim centrima, navela je da je zabeležen znatan porast u turističkom prometu i popunjenosti kapaciteta.

"Čak za 20 odsto je porast samo do aprila. Još veći će biti porast sada kada budemo dobili podatke i za april, maj i jun. Imamo i porast deviznog priliva od turizma za 17,3 odsto u odnosu na prošlu godinu", navela je Matićeva.

Dodala je da se neće dostići nivo iz 2019. godine, ali da ti podaci pokazuju da će se oporavak ostvariti ranije nego što se predviđalo.

Tatjana Matić je istakla da su banjske destinacije najtraženije i da turisti najviše biraju Sokobanju, Vrnjačku Banju i Banju Koviljaču, a da planinski centri padaju u drugi plan.

Kada je reč o strancima koji ulaze u Srbiju, kao i velikom broju Indijaca u našoj zemlji, istakla je da postoje procedure i protokoli koji se poštuju.

Sa određenim zemaljama potpisani su sporazumi o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, ali Indija nije jedna od tih zemalja.

"Mi nemamo sa njima međusobno priznate sertifikate, što znači da oni podležu, kao i svi drugi strani građani, proveri. Oni moraju imati pi-si-ar test. Takođe se od njih zahteva da se pi-si-ar test prilikom ulaska u zemlju uradi i četiri dana nakon evidentiranja ulaska u zemlju", rekla je Tatjana Matić.

Dodala je da se rigorozne mere, poput zabrane ulaska u Srbiju iz određenih zemalja, ne primenjuju, pošto je epidemijska situacija u našoj zemlji stabilna i da postoji zdravstveni protokol koji se poštuje.

"Naravno da je pozornost sada još veća. Vidimo da se delta soj brzo širi, što je najveća opasnost od njega, iako su posledica, izgleda, manje pogubne, ali je pozornost na visokom nivou i pratićemo razvoj situacije", navela je Matićeva.

Dodala je da je situacija sa Grčkom, u kojoj se beleži porast novih slučajeva korona virusa, ne iznenađuje, pošto to može da se dogodi sa većim prilivom ljudi, naročito nevakcinisanih.

"Grčka menja, kao i sve druge zemlje, kako pravila ulaska, tako i pravila boravka, zato što sve zavisi od epidemiološke situacije. Mi smo zemlja koja je stabilna, sigurna, zelena i mislim da je ipak najbolje i najsigurnije biti ovde", navela je Tatjana Matić.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.