ZARAŽAVANJU DELTA SOJEM PODLOŽNI PRE SVEGA MLADI: Dr Tiodorović objasnio kako deluje ova infekcija
Branislav Tiodorović, Foto: Printscreen/TV Pink

Korona u novom obliku

ZARAŽAVANJU DELTA SOJEM PODLOŽNI PRE SVEGA MLADI: Dr Tiodorović objasnio kako deluje ova infekcija

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje "kao malo jača prehlada"

Objavljeno:

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da delta soj korona virusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u Srbiji, "ima nešto blaže simptome", ali da ga ne treba olako uzimati.

Tiodorović je za RTS izjavio da "moramo biti svesni da smo otvorena zemlja" i da je zbog komunikacije sa svetom neizbežna pojava delta soja korona virusa, zbog čega je potreban oprez "ali nema potrebe za bilo kakvog panikom".

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje "kao malo jača prehlada".

"Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako juče u Nišu otkriven kod deteta koje je bilo pozitivno na korona virus, a nakon toga je smešteno na dečjoj klinici, "iako je u sasvim dobrom stanju".

"Ovo je poruka svima mladima - ako želite da idete na manifestacije i festivale najbolje je da se vakcinišete", rekao je Tiodorović.

Kako je naveo "svi dostupni podaci potvrđuju da sve vakcine koje se koriste štite od ovih sojeva".

"Vakcina je izlaz", kazao je Tiodorović i dodao da u poslednje vreme "imamo veliki pad u vakcinaciji" protiv korona virusa, što je "vrlo pogrešno jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar" kada nastupa sezona respiratornih infekcija.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.