ANA GLIGIĆ OTKRILA SVE O TREĆOJ DOZI VAKCINE! Saznajte da li vam je neophodna, jedna STVAR je sigurna!
Ana Gligić, virusolog, Foto: Profimedia, print, Printscreen

VAKCINACIJA

ANA GLIGIĆ OTKRILA SVE O TREĆOJ DOZI VAKCINE! Saznajte da li vam je neophodna, jedna STVAR je sigurna!

Prema njenim rečima, neutrališuća antitela se, nakon preležane bolesti, u organizmu održavaju više od godinu dana na visokom nivou

Objavljeno:

Virusolog Ana Gligić izjavila je danas da se eventualna treća doza vakcine protiv kovida-19, za one koji su vakcinisani pre šest i više meseci, ne sme davati bez odobrenja nadležnih zdravstvenih institucija.

Gligić je agenciji Beta kazala da se u ljudskom organizmu stvaraju najmanje četri vrste antitela, a da se testovima mere samo dve vrste.

"Mi testovima ne merimo najvažnija antitela, a to su neutrališuća antitela. Metode za proveru neutrališućih antitela su veoma komplikovane i rade se na sistemu invivo na životinjama ili na sistemu ćelija u laboratoriji. Moje iskustvo iz borbe protiv variole govori da su ta antitela najodgovornija za odbranu organizma od napada virusa", rekla je virusolog.

Prema njenim rečima, neutrališuća antitela se, nakon preležane bolesti, u organizmu održavaju više od godinu dana na visokom nivou.

"Kad imate neutrališuća antitela vi ste u velikoj meri zaštićeni od virusa. Ja sam, u vreme variole, proveravala na četri metode prisustvo drugih antitela. Dešavalo se da je pacijent umirao kada bi tri metode pokazale prisustvo antitela, zato što nije imao neutrališuća antitela", kazala je Gligić.

Istakla je da će korona virus još dugo biti prisutan u humanoj populaciji i da je jedina zaštita vakcinacija i prirodno prokužavanje među ljudima, što bi sprečilo da se virus nekontrolisano razmnožava.

00:21

Bačena bomba u Železniku

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.