DECA ŽIVE KAO U KAVEZIMA, nehumani uslovi za mališane sa cerebralnom paralizom! Po sobama se ŠIRI SMRAD URINA
Ilustracija, Foto: Profimedia

UŽAS

DECA ŽIVE KAO U KAVEZIMA, nehumani uslovi za mališane sa cerebralnom paralizom! Po sobama se ŠIRI SMRAD URINA

Mnogi izgledaju znatno mlađe, jer su im mišići atrofirali od nekretanja

Objavljeno:

Smrad urina, znoja i fekalija oseća se u sobama. Oko 100 mališana sa cerebralnom paralizom dane provodi kao u kavezu, u metalnim krevecima sa visokim rešetkama.

Napuštaju ih samo kad se kupaju i jedu. Mnogi izgledaju znatno mlađe, jer su im mišići atrofirali od nekretanja.

Ukratko ovako izgleda slika dece i mladih bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, koji borave u ustanovama socijalne zaštite, u očima istraživača Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) objavljene u publikaciji "Zaboravljena deca Srbije".

Njihov izveštaj se zasniva na nalazima prikupljenim tokom 2019. godine u ustanovama socijalne zaštite širom Srbije. Ušli su u osam institucija - tri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i pet za decu bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju.

- U svim institucijama koje smo posetili, bez obzira na njihovu veličinu, uočili smo drastično zanemarivanje i nedostatak medicinske nege, koji su opasni po zdravlje i život dece sa smetnjama u razvoju - navode istraživači. - Vlada Srbije nije učinila gotovo ništa da se situacija popravi, iako je bila svesna stanja u ovim ustanovama.

Oni navode da su u ustanovama zatekli decu sa zgrčenim i veoma tankim udovima koja su ležala na tvrdim podlogama. Više od polovine njih hrani se preko sonde, kroz nos, što je izuzetno opasno. Uskraćuje im se medicinska nega jer osoblje bolnica odbija da primi akutno bolesnu decu sa smetnjama u razvoju iz ove domske ustanove.

Istraživači konstatuju da su zatekli nekoliko mališana koji imaju vrlo hitnu potrebu za bolničkim lečenjem jer im se cerebrospinalna tečnost nakuplja u mozgu, osećaju stalni bol i smrt je pitanje dana. Ali, ako dobiju bolničko lečenje, živeće dug život. U toj socijalnoj ustanovi osoblje je navelo da jedino konzilijum lekara odlučuje o operaciji, ali da to najčešće odbijaju jer je "rizično", iako dete sigurno umire bez operacije. Tako ih osuđuju na smrt, što je po njima svesno ubijanje dece sa smetnjama u razvoju.

U jednoj od ustanova dozvoljeni su "partnerski odnosi" uz pretpostavku da su dobrovoljni. Visok procenat žena podvrgnut je prinudnoj kontracepciji, a direktor ustanove je rekao da više od polovine njih ima ugrađenu "spiralu" u matericu, a ostatak dobija kontraceptivne tablete bez ikakvog saznanja o tome šta uzimaju.

- Ova praksa praktično služi za prikrivanje eventualnih slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja - smatraju istraživači.

U najgorem položaju su bebe sa smetnjama u razvoju, koje dočekaju preranu smrt u instituciji, jer hraniteljske porodice nisu dovoljno specijalizovane za brigu o njima. S druge strane,mnogi tinejdžeri izgledaju kao deca jer se nisu razvili usled dugogodišnjeg boravka u metalnim kavezima, u ležećem položaju.Zabeleženo je da u sobama sa po 10 do 12 dece za nadzor i brigu su tu najviše dve negovateljice.

Samo u jednoj ustanovi istražitelji su primetili istinske napore osoblja da stvore uslove za podršku deci i porodicama kako bi se održala njihova veza.

OBILAZAK

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darije Kisić Tepavčević, juče je održan sastanak sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Darija Kisić-Tepavčević
foto: Printscreen

- Do sada nije bilo konkretnih prijava o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, a na koje je mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je izvršila monitoring - rekla je ministarka.

Dogovoreno je da se u narednom periodu oformi stručni tim, predstavnika Ministarstva i Inicijative, koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika.

NIKO NIJE UKAZIVAO NA NASILJE

Inspekcija socijalne zaštite redovno obilazi ustanove socijalne zaštite i tokom 2020. i 2021. godine imali su 163 nadzora. Tom prilikom utvrđeno je da ustanove nisu ispunjavale standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih, prostora i opreme, ali nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja.

- Zaštitnik građana je od početka 2021. godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika na smeštaju - rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad. - U martu ove godine, delegacija Komiteta protiv torture, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Saveta Evrope je metodom slučajnog izbora obišla dve ustanove i nije navela primedbe na poštovanje ljudskih prava korisnika u periodu epidemije.

19:15

VEČERNJI DNEVNIK 30.06.2021.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.