SRPSKO PRAVOSUĐE U TOTALNOM ŠTRAJKU? Neće da rade za mizerne plate!
Foto: Profimedia

pobuna

SRPSKO PRAVOSUĐE U TOTALNOM ŠTRAJKU? Neće da rade za mizerne plate!

Zaposleni u pravosuđu stupiće 1. novembra u štrajk, zbog minimalnih plata, što će dovesti do kolapsa u pravosudnom sistemu, najavila je za predsednica Sindikata pravosuđa Slađana Milošević
Objavljeno:

Nakon sednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa, kojoj je prisustvovala i ministarka pravde Nela Kuburović, dogovor nije postignut. Zaposleni u pravosudnoj administraciji imaju mizerne plate, posebno s obzirom na obim posla i odgovornost koju imaju, navodi naša sagovornica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Rezultati sednice su jalovi, rezultat je i dalja neizvesnost i pokušaji za koje ne znamo hoće li biti uspešni ili ne. Republički odbor je nezadovoljan odgovorima i stupiće u generalni štrajk, ondnosno totalnu obustavu rada stupiće 1. novembra, sa samo jednim zahtevom, a to je povećanje zarada - objašnjava ona.

foto: Marina Lopičić

Ona podseća da pravosudna administracija već šest godina nije dobila povećanje plata i naglašava da ne mogu da prežive sa 25 do 35 hiljada dinara.

- Pritom imamo gomilu posla koji prevazilazi naše mogućnosti, imamo jedno zlostavljanje količinom posla i u tom smislu smo predložili da se uvede norma zaposlenima kako bi znali koliko posla treba da urade za tu malu platu - naglašava naša sagovornica.

Pravosudna administracija uključuje zaposlene u tužilaštvima, sudovima i zatvorima.

Osim niskih plata, predsednica Sindikata pravosuđa naglašava i druge probleme struke, ali i generalno sindikata u Srbiji.

- Imamo još mnogo stvari koje nas bole, a to je da se ne plaća prekovremeni rad, imamo neka druga zakonska prava koja se krše. U ovoj zemlji važi samo jedan zakon, zakon o budžetu, svi ostali su suspendovani. Svi sindikati u Srbiji imaju veliki problem u odnosu na druge sindikate u regionu. Oni se tamo bore da neko pravo uđe u zakon i tu im briga prestaje jer je zakon obavezujući. Kod nas je prvoproblem da neki zakon uđe u javnu raspravu, pa onda borba da se zakon primeni ako se usvoji i opšta je katasrofa - navodi ona. Milošević dodaje da je ministarka pravde predložila posetu MMF-a, nakon čega će se znati odgovor, što govori o tome koliko Srbiji nedostaje jako pravosuđe.

(Espreso.co.rs / 021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.