POČEO JE PETROVSKI POST: On je najkraći od svih, ali određena pravila moraju da se poštuju!
Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

vera

POČEO JE PETROVSKI POST: On je najkraći od svih, ali određena pravila moraju da se poštuju!

Petrovski post je po ovom pitanju “najlakši”

Objavljeno:

Za sve pravoslavne Srbe počeo je Petrovski post.

Petrovski post naziva se još i Apostolski. Dan njegovog početka i njegovo trajanje zavisi od prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu i Duhovima, Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Iako svrha posta nije samo u uzdržavanju od mrsne hrane, već i u uzdržavanju od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu… svima nam, ipak, problem zadaje šta to smemo jesti tokom posnih dana.

Petrovski post je po ovom pitanju “najlakši”.

On nije najkraći, već je najkraći Gospojinski post koji traje samo 15 dana, od 1. odnosno 14. avgusta do 28. odnosno 15. avgusta. Ali, premda je on posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice, stroži je od Božićnog i Apostolskog.

U danima Petrovdana svežeg povrća i voća ima u izobilju, tako da nam brige oko hrane neće mnogo odvlačiti pažnju od duševnog posta i molitve.

Otac Tadej je savetovao da svaki čovek, u svakom momentu na usnama ima ovu molitvu:

“Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me”.

Ukoliko vam ova molitva pređe u naviku, uz određeni post i s verom u Boga, možete da preobratite i smirite svoju dušu.

Za vreme trajanja Petrovskog posta pravila nalažu da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Jela na ulju se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste “na vodi”. Riba se konzumira vikendom i praznicima. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Takođe, na Ivandan, odnosno 7. jula, se jede riba, bez obzira na dan koji je te godine. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Dan uoči Petrovdana je pokladni dan. Njega karakteriše uživanje u jelu i piću, paljenje pokladnih vatri “olalija”, kako bi se prizvala rodna godina i zdravlje za stoku i ukućane.

Bonus video:

02:45

PROPADA NAM SVETINJA U SRCU SRBIJE: Crkva stara skoro dva veka tone zbog podzemnih voda, meštani u strahu da se ne uruši pred njihovim očima

(Espreso / Opanak, Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.