DR MILANKO ŠEKLER OBJASNIO KLJUČNU STVAR O DELTA SOJU: Prilikom prevencije najvažnije 4 stvari
Dr Milanko Šekler o delta soju, Foto: Printscreen Youtube

OBRATITE PAŽNJU

DR MILANKO ŠEKLER OBJASNIO KLJUČNU STVAR O DELTA SOJU: Prilikom prevencije najvažnije 4 stvari

Dr Šekler je kazao i da je blizak stavu engleskih stručnjaka

Objavljeno:

Srpski virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler govorio je u današnjem jutarnjem programu o novom "delta" soju korone. Objasnio je ključne razlike između tog i prethodnih sojeva, podvukao i svoj stav za koji ističe da jeste optimističan, ali ga iznosi oprezno.

"Delta soj, odnosno nekadašnji indijski, jedan je od oblika korone koji je različit od drugih, držao bih se činjenica, najviše iskustva u vezi tog soja možemo da kažemo da ima Velika Britanija. Oni imaju skoro sto odsto novozaraženih baš tim sojem, razlog za to je što imaju veliku subpopulaciju Indijaca i sasvim je logično da se taj soj tamo pojavi", rekao je on na televiziji Prva.

"Što se tiče njegove zaraznosti, promene koju ima, sve ukazuje na lakšu prenosivost, manja količina virusa je potrebna da bismo se zarazili. A inficirani potom izlučuju više virusa nego kod ostalih varijanti", rekao je on.

Koronavirus
foto: Profimedia

"Prenosivost jeste veća, a nas treba da zanima samo to da sve vakcine i dalje štite i da su distanca, maske i vetrenje prostorija ključni u prevenciji. I za alfa varijantu smo slušali isto, to je bio britanski soj, i ništa se značajno nije promenilo. Moram da podsetim da ne mora da znači da je korak u gorem smeru, da ne mislimo samo o crnoj varijanti događaja", rekao je dr Šekler.

On je kazao i da je blizak stavu engleskih stručnjaka, koji smatraju da će patogenost lakše prenosivog virusa biti manja.

"Nil Ferguson, infektolog iz Engleske, kaže da će ovaj soj imati manju smrtnost iako je prenosivost veća. Ja sam blizu tog stanovišta, oprezno kažem, ne bi me čudilo da je tako. Manja patogenost, a veća prenosivost", rekao je on.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.