PROBALA SAM EKLEKTIČKI BORILAČKI SISTEM! Zbog manijaka na ulici moraću da postanem NINĐA! (VIDEO)
Borislav Ćosić, Foto: Espreso, Profimedia

SAMOODBRANA ŽENA

PROBALA SAM EKLEKTIČKI BORILAČKI SISTEM! Zbog manijaka na ulici moraću da postanem NINĐA! (VIDEO)

Kad naučiš borenje palicama i nožem šta god da se nađe u ruci može da posluži, bila to flaša, čaša, pepeljara sve može da bude od koristi.

Objavljeno: 15:52h
Dijana Spasov

Posetili smo EFS - Eclectic Fighting System akademiju u kojoj je organizovan seminar samoodbrane žena.

Kada spomenemo ime Borislav Ćosić prosto ne znamo šta pre da navedemo. Pre svega, Borislav je osnivač EFS akademije. Samo neke od veština koje poznaje su kung fu, boks, tajlandski boks, džudo, brazilski jiu jitsu, itd. Svojevremeno je bio prvak u tri borilačke veštine, a to su brazilski jiu jitsu, vušu i pankration. Takođe predsednik je ADCC saveza, instruktor pri inovacionom centru Fakulteta bezbednosti za specijalističku obuku pod stresom, centar za obuku telohranitelja.

Za portal Espreso je pojasnio šta je eklektički borilački sistem i šta sve obuhvata ova disciplina. Odgovorio nam je koji je cilj predavanja, koja borilačka veština je najkorisnija u samoodbrani, koje oružje je najkorisnije u samoodbrani.

Borislav Ćosić, Samoodbrana
foto: Espreso

Šta je eklektički borilački sistem?

- Eklektički borilački sistem je skup najboljih elemenata više borilačkih sistema.

Koliko često organizujete ovakva predavanja?

- Skoro svakog vikenda pravimo nešto novo, recimo seminar wing chun kung fu, grepling seminar, udaračko-rvački eklektički borilački sistem, MMA seminar, samoodbrana, itd. Predavanja su dostupna svim ljudima koji su raspolozeni da nauče nešto novo skoro svakog vikenda iz različitih oblasti, seminari su potpuno besplatni.

Koliko se bavite ovim?

- Od 14. godine sam u ovome, za mene je kung fu, slobodno mogu da kažem život, već 35 godina sam u ovome i prosto drugačije gledam na sport.

Koji je cilj predavanja?

- Ovo je sad specijalistička obuka borenja pod stresom pod imenom samoodbrana, kada bi trebalo da izvučem iz svega ovoga što radim najbitniju stavku to bi bila upravo samoodbrana. Cilj je da te naučim da razmišljaš svojom glavom, da donosiš što ispravnije i što bolje odluke za kratko vreme i da kada završim sa tobom mogu da budem siguran da ćeš se snaći u apsolutno svakoj situaciji, naravno to je nemoguće postići samo dolaskom na predavanje već bi trebalo da se uključiš redovno u treninge.

Koja je borilačka veština najkorisnija u samoodbrani?

- Ne postoji, moraš da radiš sve, dakle moraš da postaneš “nindža”, da se snađeš u svakoj situaciji, da opstaneš, preživiš.

Koje je oružje najkorisnije u samoodbrani?

- Kad naučiš borenje palicama i nožem šta god da se nađe u ruci može da posluži, bila to flaša, čaša, pepeljara sve može da bude od koristi. Jedno od pomagala koje bih mogao da izdvojim bi bio biber sprej.

Jedan seminar sigurno da nije dovoljan da budemo obučene, koliko je potrebno trenirati da bi bile spremne za svaku situaciju?

- Svakodnevno definitivno, da ti uđe u krv. Ovo je i psihološka igra, moraš da naučiš da probudiš određenu emociju kod protivnika kako bi još više bila u prednosti. Treninzi su drugačiji, probaš sve da utvrdiš šta ti je neophodno, uđeš u taj sistem koji te nekako osveži i uvek ti traži da se razvijaš ozbilnije.

Samoodbrana
foto: Espreso

Primetila sam dečicu okolo, koliko godina je potrebno da bi se dete počelo baviti bilo kojim borilačkim sportom?

- U akademiji eklektičkog borenja treniraju i jako mala deca u raznim grupama, najmlađa grupa je do 4. godine, gde u zavisnosti od uzrasta uče razlicite borilačke veštine.

Onda se Borivoje prisetio svojih početaka

- Kada sam prvi put ušao u salu za borilačke veštine video sam kako neki dečaci skaču, okreću se, izvode svašta nešto pomislio sam, Bože samo da dođem do ovog nivoa i ne treba mi više ništa.

- Međutim sam za otprilike godinu i po dana došao do tog nivoa, ali tek tada sam se uplašio jer sam shvatio da ne znam ništa zapravo. Znaš ono kad se čovek uplaši da udari nekog da ga ne naljuti, a sad se uplaši da taj udarac može biti smrtonosan.

- Vrlo često studentima Fakulteta bezbednosti umem da naglasim da su devojke dosta odgovornije, pronalaze sebe u toj sferi, o bilo kom sektoru da se radi, apsolutno su spremne na sve izazove baš zbog toga što prođu kroz ovakve obuke gde se upoznaju sa raznim situacijama.

Samoodbrana žena
foto: Espreso

Treninzi su svakog utorka i četvrka od 20h i subotom od 17h.

01:58

Obuka borenja pod stresom, samoodbrana devojaka

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.