BLIŽIMO SE MAGIČNOJ CIFRI 35! Prognoza epidemiologa bila je plodonosna
Korona virus u Srbiji, Foto: Profimedia

ohrabrujuće

BLIŽIMO SE MAGIČNOJ CIFRI 35! Prognoza epidemiologa bila je plodonosna

U skladu sa opadajući trendom broja novoobolelih usledilo je i popuštanje epidemioloških mera, ali i dalje treba raditi strpljivo i oprezno

Objavljeno:

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 60 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 5.938 testiranih uzoraka, a preminule su četiri osobe. I danas je nastavljen trend opadanja broja inficiranih, a posebno obećava brojka ispod 100 novoinficiranih.

Na respiratoru je 16 pacijenata, od ukupno 369 hospitalizovanih, objavljeno je na zvaničnom sajtu Covid19.rs.Od početka epidemije u Srbiji su zaražene 715.753 osobe, od kojih je 7.001 preminula. Procenat smrtnosti je 0,98 odsto i to je jedna od brojki koja pokazuje da se Srbija odlično bori sa korona virusom sve vreme od kada traje epidemija u našoj državi.

Kako je Krizni štab i procenio, epidemiološka situacija u Srbiji i više je nego stabilna. Prognoza epidemiologa Branislava Tiodorovića bila je plodonosna i ostvarila se. Naime on je ocenio da će tokom juna u Srbiji dnevno biti manje od 100 inficiranih korona virusom, što se u dešava upravo.

On je tada najavio i da ćemo upravo u junu doći i do "magične" cifre od 35 zaraženih na dnevnim nivou i da je to brojka koja je najbolja za nas.

- Najbolje za nas je da budemo na 35 novoinficiranih na dnevnom nivou, a onda bismo bili među nekoliko zemalja u Evropi koje održavaju nizak nivo inficiranih - kazao je nedavno Tiodorović za Radio-televiziju Srbije.

U skladu sa opadajući trendom broja novoobolelih usledilo je i popuštanje epidemioloških mera, ali i dalje treba raditi strpljivo i oprezno. Ono što će omogućiti održavanje situacijom stabilnom jeste i vakcinacija mladih od 20 do 35 godina, koji su se do sada najmanje procentualno vakcinisali. Kako je sada vreme odmora, žurki i provoda, veruje se da će se i ova brojka vakcinisanih povećati i da će mladi u najvećoj meri zbog putovanja otići da se vakciniše, a i zato što su gužve za vakcinaciju prošle i imaju više vremena za odlazak na neki od punktova. Naravno, najveći podsticaj mladima je što će uz vakcinaciju moći da žive lagodnije i opuštenije.

Nismo pobedili koronu, ali jesmo na dobrom putu da to uradimo, izjavio je prof. dr Mijomir Pelemiš, navodeći da, međutim, nikako ne možemo biti zadovoljni kad nam svakog dana ljudi umiru. Dr Pelemiš kraj epidemije vidi onda kada nijedan pacijent više ne bude preminuo usled posledica korona virusa.

- Biću zadovoljan onog dana kad ne bude umro nijedan pacijent, a ne onog dana kad nam ne bude nijedan zaražen. Može da bude i 200 ili 300 zaraženih, ali ako nam niko tog dana nije umro, to je za nas najveći uspeh. Jesmo na dobrom putu, ali to nam ne daje za pravo da ukinemo mere prevencije. I nismo ih ukinuli - nošenje maske, fizička distanca, higijena, provetravanje prostorija - sve je ostalo - rekao je Pelemiš.

U Srbiji su date 5.115.172 doza vakcina protiv korona virusa. Prvu dozu primilo je 2.683.319 ljudi, a obe doze vakcina 2.431.853. Prosečna starost osoba koje su primile jednu dozu je 57 godina, a onih koji su primili obe doze je 58 godina. U procentima, prvu dozu je primilo 44,42 odsto ljudi, dok je obe doze primilo 41,13 odsto punoletnih u Srbiji.

Više od 15 gradova već ima ispunjenu "kvotu" od 50 odsto vakcinisanih građana, a dvadesetak gradova je na tom putu i samo je pitanje dana kada će preći tu brojku, što je dodatni pokazatelj da je Srbija na odličnom putu da proglasi kraj epidemije korona virusa. Upravo to je najavila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je najavila da će Srbija kao apsolutni pobednik izaći već sredinom leta.

Bilo kako bilo, korona još uvek nije pobeđena, ali Srbija ka tome ide i više nego sigurno. Veoma smo blizu ostvarivanja kolektivnog imuniteta na nivou države i tih 50 odsto vakcinisanih, što će značiti život kakav smo imali i pre pošasti koja je zavladala svetom pre godinu i po dana. Kao najbolje rešenje za pobedu i dalje je vakcinacija, a u Srbiji vakcina ima dovoljno za sve i besplatne su, tako da nesumnjivo je da je svetlo na kraju tunela nikad bliže, a na nama je samo da odemo i vakcinišemo se.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.