KOMARCI I TE KAKO BIRAJU SVOJ "PLEN": Biolog Aleksić otkriva šta ih privlači I RAZBIIJA MITOVE!
Komarac, Foto: Profimedia

NAJEZDA INSEKATA

KOMARCI I TE KAKO BIRAJU SVOJ "PLEN": Biolog Aleksić otkriva šta ih privlači I RAZBIIJA MITOVE!

Dobra vest je da je u Beogradu trenutno najaktivniji takozvani šumski komarac, koji relativno brzo završava svoj ciklus

Objavljeno:

Najezda komaraca je trenutno najveći problem tokom letnjeg perioda, jedino što je neophodno da uradite jeste da tretirate mesto ujeda, kao i da češanjem ne iritirate kožu.

Iako svi neizmerno volimo leto, činjenica je da lepo i toplo vreme sa sobom nosi i neke manje prijatne stvari. Među njima su i komarci. Užasno dosadni, a ponekad i opasni.

Različita istraživanja su pokazala da te male insekte nikako ne bi trebalo potcenjivati, jer oni itekako biraju ko će biti njihov "plen".

Biolog Ivan Aleksić potvrdio je za TV Prva da su rađeni mnogi eksperimenti i postoje razne narodne priče da nekog više, a nekog manje napadaju, zbog slatke krvi, u pitanju je znoj koji čovek ispušta, nulta krva grupa je kaže najprivlačnija.

Pored toga, upozorava da posebnu "poslasticu" za komarce predstavljaju i trudnice, jer je njihova temperatura tela viša, a neke studije su pokazale i da jednu vrstu egipatskih komaraca čak privlači i ženski glas, ali i ljudi koji piju pivo.

Sve u svemu, neka pravila postoje, ali za sada nijedna studija nema objašnjenje zašto komarci nekoga "zaobilaze".

A, kako, zapravo možemo da se sačuvamo od ujeda ovih dosadnih insekata?

"Svetla odeća, repelenti i da se ne boravi u periodu kada su ovi insekti najaktivniji, a i neophodno je da se sačeka da ujed prođe", potvrdio je Aleksić.

Dobra vest je da je u Beogradu trenutno najaktivniji takozvani šumski komarac, koji relativno brzo završava svoj ciklus.

"Tačnije, za oko dve nedelje nećemo više imati problem sa ujedima, bar do sledeće godine, pa svima vama koje komarci obožavaju preporučujemo da se naoružate strpljenjem, repelentima i, što da ne, svetlom odećom", izjavio je Aleksić.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.