UPRAVO JE SAOPŠTENO: Haški tribunal se oglasio, tiče se JOVICE STANIŠIĆA I FRENKIJA SIMATOVIĆA
Haški tribunal, Foto: Profimedia

PONOVLJENO SUĐENJE

UPRAVO JE SAOPŠTENO: Haški tribunal se oglasio, tiče se JOVICE STANIŠIĆA I FRENKIJA SIMATOVIĆA

Stanišić i Simatović, koji su na privremenoj slobodi u Srbiji, moraju se u sudski pritvor u Sheveningenu (Scheveningen) vratiti do 24. juna

Objavljeno: 18:16h

Međunarodni sud u Hagu saopštio je danas da će 30. juna, na kraju ponovljenog suđenja, izreći prvostepenu presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za ratne zločine nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj i BiH.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je obojicu 2013. oslobodio krivice po istoj optužnici, ali je 2015. usvojio žalbu tužilaca i naložio novo suđenje, koje je počelo 2017.

Po nalogu suda, Stanišić i Simatović, koji su na privremenoj slobodi u Srbiji, moraju se u sudski pritvor u Sheveningenu (Scheveningen) vratiti do 24. juna.

U završnoj reči, aprila ove godine, tužioci su u zatražili da sud Stanišića (71), bivšeg načelnika SDB Srbije, i Simatovića (71), glavnog Službinog operativca, osudi na kaznu doživotnog zatvora zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja Hrvata i Muslimana, 1991-95.

Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Branioci su zatražili da Stanišić i Simatović budu oslobodjeni zato što njihova krivica nije dokazana.

Po optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uspostavljanje srpske dominacije na delovima Hrvatske i BiH nasilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva.

Kako su tvrdili tužioci, "smrtonosan doprinos" tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko "specijalnih jedinica" SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH - Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona.

Odbrana je pobijala da su te formacije bile u sastavu SDB Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske.

Po braniocima, pripadnici SDB Srbije u Hrvatskoj i BiH legitimno su prikupljali obaveštajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelivanje rata u Srbiju.

Ponovljeno sudjenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog sudjenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo sudjenje.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017. Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao sudjenju jer ga je raspravno veće pustilo na lečenje u Srbiji, pošto je utvrdjeno da on pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno sudjenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u istoriji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni s proleća 2003.

Proces neće biti okončan ni kada 30. juna bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media