JEDNA VOĆKA IZ SRBIJE NAJVIŠE SE IZVOZI NA STRANO TRŽIŠTE! Nije lako brati je, ali je stranci OBOŽAVAJU!
Pijaca/Voće, Foto: Emilija Jovanović

niste znali ovo

JEDNA VOĆKA IZ SRBIJE NAJVIŠE SE IZVOZI NA STRANO TRŽIŠTE! Nije lako brati je, ali je stranci OBOŽAVAJU!

Predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, Đorđe Ljubojević, navodi da početak roda i berbe kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja

Objavljeno:

Srbija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji zamrznute maline, a skoro celokupna proizvodnja se dalje plasira na tržišta razvijenih zemalja, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U toku 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Srbiji je ostvaren rod maline od 118.674 tone, sa površine od 24.028 hektara, dok je izvoz zamrznute maline tokom 2020. godine iznosio 259 miliona evra, što čini 40 odsto ukupne vrednosti izvoza voća, navodi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović.

Predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, Đorđe Ljubojević, navodi da početak roda i berbe maline u 2021. kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja.

"Zasadi su generalno gledano u dobrom stanju sa manjim odstupanjima između regija uzgoja, bez zapaženih oštećenja prouzrokovanih vremenskim nepogodama", kaže Ljubojević.

Dodaje da se očekuje količinski prosečan rod, što najviše zavisi od vremenskih uslova u narednom periodu, kao i da su proizvođači uglavnom ohrabreni prošlogodišnjom cenom, posvećeni obrađivanju malinjaka i dodatnim investicijama u proširenje kapaciteta, objavila je PKS.

Inače, malinarima nije ni malo lak posao i branje ove voćke je prilično zahtevo, naročito kada uzmemo u obzir to da se maline beru po najvećoj vrućini, a da ne pričamo o tome koliko su "pipkave". Bez obzira na sve stranci je izgleda obožavaju

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media