KRIZNI ŠTAB DAO SAGLASNOST! Upravo objavljeno koji festivali mogu da se održe, SJAJNO!
Ilustracija/Festival, Foto: Promo

ODLIČNE VESTI

KRIZNI ŠTAB DAO SAGLASNOST! Upravo objavljeno koji festivali mogu da se održe, SJAJNO!

Ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu

Objavljeno: 14:33h

Ujedinjeni festivali Srbije (UFS) saopštili su danas da su od Kriznog štaba, pod uslovima iz bezbednosnog protokola, dobili saglasnost da budu održani Arsenal fest od 24. do 26. juna u Kragujevcu i novosadski Egzit od 8. do 11. jula, dok će je "u najskorijem periodu" dobiti avgustovski Lav fest, Bir fest i Nišvil.

"Uslove za organizovanje UFS su ranije predstavili kroz bezbednosni protokol Sejf events Serbia. Ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu", kaže se u saopštenju.

Kako navode UFS, grupacija koju čine Egzit, Arsenal, Lav fest, Bir fest i Nišvil, "protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji".

"Ovim činom Srbija konačno i zvanično dobija festivalsko leto, koje je nedostajalo pre svega mladima... Saglasnost za održavanje festivala u Srbiji i širom sveta napokon budi optimizam i daje viziju povratka normalnom životu. Ovakvom odlukom može da počne oporavak manifestacione privrede, teško pogođene zabranom rada koja traje već 15 meseci", kaže se u saopštenju.

UFS su uz podršku nacionalne platforme Vlade Srbije "Srbija stvara", Ministarstva zdravlja i gradova Beograda i Novog Sada pokrenuli nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih, sa ciljem da pre 21. juna bude više od 50 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano.

"Da je kampanja imala odjeka pokazuju rezultati ankete koju je Egzit sproveo među kupcima ulaznica - 64,4 odsto njih je vakcinisano, dok 8,2 odsto ima antitela, tako da je preko 70 odsto posetilaca imunizovano. Ostali će raditi PCR ili brze antigenske testove", kaže se u saopštenju.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.