STRUČNJACI SAVETUJU DA SE NE ŽURI SA VAKCINACIJOM NAJMLAĐIH: Pozivaju na oprez, osim u ovom slučaju!
Vakcina, Foto: Profimedia

korona

STRUČNJACI SAVETUJU DA SE NE ŽURI SA VAKCINACIJOM NAJMLAĐIH: Pozivaju na oprez, osim u ovom slučaju!

Posle Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i Srbija se našla na listi zemalja koja vakciniše decu

Objavljeno:

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Nadležni garantuju da su ispunjeni svi neophodni uslovi kada je reč o bezbednosti i efikasnosti. Stručnjaci ukazuju da bi prioritet trebalo da ostane vakcinacija odraslih kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta, a da bi decu trebalo vakcinisati jedino u slučaju hroničnih oboljenja.

Posle Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i Srbija se našla na listi zemalja koja vakciniše decu. Zeleno svetlo za Fajzer-Biontek vakcinu dala je Agencija za lekove uz, kako kaže prvi čovek te instutcije Pavle Zelić, maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi, piše N1.

- Ono što sada jeste preduslov neophodan kada pričamo o kvalitetu, efikasnosti, a pre svega o bezbednosti, jeste obavljen od strane Agencije i to je dobra vest, i lično sam imao prilike da razgovaram sa roditeljima čija deca su ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti, koja jedva čekaju ovu vakcinu i kojima je ona značajna zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost - ističe Zelić.

Ko su kandidati?

Profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović kaže da bi jedino deca sa hroničnim oboljenjima uzrasta od 12 do 15 godina trebalo da budu kandidati za vakcinu protiv korona virusa, a da ostala ipak ne bi trebalo da se vakcinišu.

- Deca ovog uzrasta obolevaju najčešće asimptomatski ili u vrlo blagoj kliničkoj slici kovida-19, smatram da još uvek nije vreme za rutinsku primenu ovih vakcina u ovom dečijem uzrastu sve dok se ne prikupe neki, da kažem, značajniji, obuhvatniji, dugoročniji podaci, pre svega kada je bezbednost u pitanju. Mislim da je nama trenutno prioritet da vakcinišemo odrasle i da u nekom tako željenom sticanju kolektivnog imuniteta odrasli treba da pomognu deci, a ne deca odraslima - smatra Stojanović.

Uzorak je premali

Iz Agencije za lekove kažu da su se uslovi za vakcinaciju dece u Srbiji stekli na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja koja su sprovedena u drugim državama. A da li je to dovoljan uslov? Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler smatra da nije.

- Da je ispitivanje izvedeno na svega hiljadu i nešto tinejdžera, i hiljadu i nešto placebo tinejdžera, tj. onih koji nisu dobili vakcinu. Meni je taj uzorak, realno gledano, premali da bismo govorili o stotinama, milionima vakcnisane dece. Osim toga, vidite i sami da su proizvođači počeli tu utakmicu tržišnu, da kažem pod navodnicima, prema dnu, svi spuštaju godište sve niže - ukazuje on.

Starosna granica za vakcinaciju, prvo je spuštena u Kini. U toj zemlji je odlučeno da Sinovak vakcinu mogu da prime deca uzrasta od tri do 17 godina, što važi i za Sinofarm vakcinu koja se, za sada samo za odrasle, koristi i u Srbiji.

Bonus video:

02:24

SUBOTICA KONAČNO UKIDA VANREDNU SITUACIJU!

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.